Kurz o zmene stravovacích návykov / 3.1 Prvé zmeny a ciele (I)

Kurz o zmene stravovacích návykov / 3.1 Prvé zmeny a ciele (I)

Publikované: 21. 4. 2023 Autor: Daniel F.

V predchádzajúcej hodine sme zo špajze vybrali všetko, čo bolo nezdravé. Na stránke tejto hodine ju budeme dopĺňať. Uvidíme, ktoré potraviny sú nevyhnutné a ktoré sú súčasťou toho, čo nazývam SOS špajza.

Budeme tiež pracovať na nových návykoch a definovať náš cieľ tak, aby sme ho ľahšie dosiahli.


Naplnenie špajze

Na predchádzajúcej hodine sme si urobili poriadok v špajze a chladničke a zbavili sme sa všetkých nezdravých vecí. Všetkého, čo je nezdravé, a ponechali si to, čo je zdravé.

Ale kvôli množstvu vecí, ktoré vyhadzujeme, ju teraz musíme doplniť zdravými možnosťami. Som presvedčený, že máte dobrý šatník s tou bielou košeľou alebo čiernymi šatami. No to isté by ste mali urobiť aj so svojou kuchyňou. Pozrime sa na vašu kuchyňu skupiny: špajza, mraznička a chladnička.


Špajza

Pozrime sa, čo nesmie chýbať vo vašej špajzi:

Strukoviny

Ide o trvanlivé potraviny, ktoré budú vždy poruke, keď ich budete potrebovať: sú veľmi rozmanité, ľahko sa varia a sú všestranné.

Existuje aj možnosť konzerv, ktoré sú rovnako zdravé a budú tvoriť súčasť našej SOS špajze, pretože ich budeme mať v SOS špajze, pretože budú pripravené na kohútiku. V prípade, že vám chýbajú nápady na ich varenie, odporúčam:

- Dusené mäso

- Hamburgery

- Cannelloni alebo lasagne

- Šaláty alebo dresingy

- Omáčky: bolonské

- Mäsové guľky

- Hummus a krémy

- Zeleninové koláče

- Aj koláče a sušienky


Múky

Myslím si, že na prípravu palaciniek alebo palaciniek môžete mať dobrú celozrnnú múku a pripraviť inú urobiť sayun alebo inú niekedy, alebo ak máte chuť, urobiť si vlastný chlieb. Nezabudnite, existuje viac obilnín ako pšenica, a teda aj múky: raž, kukurica, kamut.....

Nájdete dokonca aj múku zo strukovín, napríklad múku z cíceru. Ktorákoľvek z nich 
je dobrou voľbou a alternatívou k bielej múke.


Cestoviny

Rovnako ako v prípade múky, ak máte doma cestoviny, pripravte si ich z celozrnnej múky, ale z celozrnnej vám najviac chutia. Ďalšou možnosťou sú strukoviny, hoci by ste si mali uvedomiť, že sa nepočítajú ako porcia strukovín.

Čo by ste mali vylúčiť, sú tie strukoviny, ktoré nie sú zelenina alebo strukoviny s vlákninou.