Ako pestovať pozitívny vzťah k angličtine

Ako pestovať pozitívny vzťah k angličtine

Publikované: 17. 5. 2023 Autor: Radka K.

Pohyb je zdravý. No máloktorý človek sa dnes hýbe dostatočne na to, aby si pohybom utužoval svoje zdravie. Buď si cvičenie (akékoľvek, vrátane chôdze či bicyklovania) zamilujeme a stane sa neodmysliteľnou súčasťou nášho života, alebo sa na to čoskoro vykašleme a vrátime sa k sedavému spôsobu fungovania. Bez pozitívneho vzťahu človek dlhodobo športovať nebude.

Podobne je to aj s cudzím jazykom. Rozprávať po anglicky dnes potrebujeme takmer všetci. Žiaci a študenti, zamestnanci medzinárodných firiem, starí rodičia, ktorí sa chcú porozprávať so svojimi vnúčatami žijúcimi mimo územia Slovenska, ale aj cestovatelia, výskumní pracovníci, ľudia pracujúci v cestovnom ruchu,... Pre niekoho je učenie sa ľahšie, pre iného ťažšie.

Tento článok prináša úvahy o tom, čo môžem urobiť pre to, aby som sa do angličtiny nanovo „zamiloval", lebo bez lásky k tomu čo robíme pri danej činnosti dlho nevydržíme.

1.   Čítaj knihy písané po anglicky

Ja ako rodený „knihomoľ" uvádzam knihy hneď na prvom mieste. Nemusíte byť v jazyku pokročilí na to, aby ste mohli čítať v angličtine. Existujú knihy písané po anglicky už od úrovne začiatočník.

2.   Počúvaj piesne spievané po anglicky

Spievané frázy i slová idú do uší ľahšie ako tie narozprávané. Je pravda, v piesňach nájdeme aj mnoho umeleckých skratiek, gramatických prešľapov, no napriek tomu si myslím, že pomocou piesní sa dá veľa toho naučiť.

3.   Pozeraj filmy v angličtine

Začiatočníci, začnite spokojne s rozprávkami pre deti, kde sú jednouché vety a pekná výslovnosť. Mierne pokročilí môžu vyskúšať napr. sledovanie Harryho Pottera s peknou britskou angličtinou. Sledujte filmy a seriály s anglickými titulkami a počas pozerania filmu budete zároveň trénovať „listening" i „reading".

4.   Nájdi si učiteľa, ktorý ti pomôže objaviť tvoju vlastnú, jedinečnú cestu k cudziemu jazyku

U niekoho je to hudba, u iného knihy, počítačové hry,.... Učiteľ je tu pre žiaka a nie žiak pre učiteľa. Objavuj so svojím učiteľom spôsoby, ako sa posunúť ďalej.

5.   Píš si s niekým zo zahraničia po anglicky

Môže to byť o tvojich koníčkoch. Ak rád/rada maľuješ alebo bicykluješ, nájdi si na Facebooku, Instagrame alebo akejkoľvek inej platforme človeka s podobnými záujmami a skamaráť sa s ním.

6.   Rozprávaj sa po anglicky s ľuďmi z tvojho okolia

Môže to byť brat či sestra, otec alebo mama, kamoš, kamoška...Mnohí vedia po anglicky a tiež hľadajú príležitosť na jej precvičovanie.

7.   Hraj počítačové hry v angličtine

Možno nie si práve spoločenský typ a netúžiš po tom stretávať sa s druhými ešte aj mimo práce, školy. Ak sa rád/rada hráš na počítači, aj toto je spôsob ako sa priučiť cudziemu jazyku.

8.   Nastav si svoj telefón do anglického jazyka, čítaj etikety na výrobkoch v obchode, buď pozornejší voči svetu okolo,...

9.   Nájdi svoju vlastnú cestu

Spôsobov, ako pestovať pozitívny vzťah k angličtine je toľko ako ľudí. Skús sa na chvíľu zastaviť a porozmýšľať nad tým, ako by si ty mohol byť s angličtinou viac v kontakte.