Čo som sa naučil na dovolenke v Španielsku

Čo som sa naučil na dovolenke v Španielsku

Publikované: 18. 5. 2023 Autor: Daniel F.

O Španieloch sa hovorí, že sú "vividores", že vedia, ako žiť. Strávil som 6 dní v Madride a znovu som spoznal ducha Španielov. Inými slovami, znovu som získal veľkú chuť do života. Tu je niekoľko myšlienok o tom, prečo Španieli žijú práve takto: zabávajú sa, oslavujú, ...

1.- Ideálny Španiel, ako to chápem ja, sa zameriava na život "dnes", "teraz"... To znamená, že sa toľko nezaoberá tým, koľko má rokov alebo aký dlhý bude jeho život, ale sústredí sa na to, aby čo najlepšie využil každý okamih "dnes".

2.- Chápe tiež, že "ak existuje smrť, je to preto, že existuje život". Nakoniec by sme mali byť vďační za to, že existuje smrť, pretože bez nej a) by náš život nemal časový limit na prežitie a b) dáva nášmu životu pozadie, perspektívu, ktorá formuje celú našu skúsenosť.

3.- Typický Španiel sa naučil žiť s láskavosťou voči sebe samému... Čo by vám o vašom živote povedal priateľ? V ideálnom prípade by povedal... "veľa si prispel" alebo "veľa si zmenil".... "urobil si niečo pre niekoho alebo niečo pre iných".... A verte mi, že to stojí za to počuť.

Ale existujú isté pasce, do ktorých sa niektorí ľudia dostávajú:

1. - Myslieť si, že ak nežijeme veľmi dlho, náš život bol škoda, niečo smutné. A to je veľmi vzdialené od reality, pretože ak by sme žili 20 rokov, mohli by sme pre svet a pre iných urobiť veľké veci.

2.- Zamieňať si "žiť" s "Žiť", a to s veľkým písmenom. Pretože všetci žijeme, ale robíme niečo iné?

3.- Existuje aj pasca "nemám čas žiť" alebo inými slovami "robiť zmeny". Povedal som to takto: a svojou trpezlivosťou, trpezlivosťou v chorobe a tým, že ste takmer v kóme, už robíte rozdiel, učíte iných trpieť.

Nepochybne je to extrémny príklad, ale nemožno poprieť - myslím si -, že nie je koherentný a užitočný.

Skrátka... trpím, veľmi trpím, keď neviem, prečo žijem. Moja cesta do Španielska ma naučila uvedomiť si, že sme tu pre niečo a na niečo a že žiť môže byť oslava.

Niekedy sa stanú vážne, veľké, smutné veci... pukne nám srdce a z toho vzídu veľké veci pre nás a pre iných. Veci, ktoré sme nečakali.

Preto odporúčam cestovať do Španielska s otvorenou mysľou. Nie je to všetko o večierkoch, ale vždy môžeme - svojím spôsobom - oslavovať.






Daniel Fernández Cantalapiedra, PhD