Kurz o zmene stravovacích návykov / 2.2 Analýza pred začiatkom (II)

Kurz o zmene stravovacích návykov / 2.2 Analýza pred začiatkom (II)

Publikované: 28. 3. 2023 Autor: Daniel F.

Tentoraz budeme hovoriť o tom, aké dôležité je mať doma len potraviny, ktoré budeme jesť. Tieto potraviny by nám mali pomôcť dosiahnuť náš cieľ.

Okrem toho existuje nepísané pravidlo: "ak to doma nemáte, takmer určite to nebudete jesť". To platí najmä pre sladkosti, cukry a ultra spracované potraviny.

Ako vyprázdniť svoju špajzu?

- Urobte si zoznam všetkých potravín, ktoré máte v chladničke a špajzi. Všetky. Rovnaký zoznam môžete vytvoriť aj spojením potravín v chladničke a v špajzi.
Špajza: V chladničke a špajzi môžete mať niekoľko potravín, ktoré sa dajú použiť v chladničke alebo špajzi.
- Po vyhotovení súpisu ich môžete roztriediť podľa skupín potravín:
- Sacharidy: cestoviny, zemiaky, ryža, chlieb, quinoa, múka, kukurica, jačmeň, ovos, raž, pohánka.
- Živočíšne bielkoviny: ryby, mäso, vajcia.
- Strukoviny: šošovica, fazuľa, bôb, cícer, sója, arašidy.
- Zelenina: zelenina, ovocie. zelenina.
- Nápoje: voda, nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje (aj víno a pivo), džúsy,
mliečne koktaily, izotonické nápoje atď.
- Mliečne výrobky: mlieka (rastlinné alebo živočíšne), jogurty, syry.
- Sladkosti: sušienky, pečivo, čokoláda, koláče, sušienky, cukrovinky, cukríky,
cukor...
- Orechy a semená: vlašské orechy, mandle, pistácie, tekvicové semená, slnečnicové semená, slnečnicové semená, slnečnicové semená, sezamové semená.
slnečnicové semienka, sezamové semienka, chia semienka, mak...
- Dresingy: ocot, olej, korenie.
- Omáčky: kečup, majonéza, sójová omáčka, horčica, ružová, cisárska, grilovacia atď.
- Iné: Potraviny, pri ktorých si nie ste istí, kam ich zaradiť.
- Na kus papiera nakreslite kruh veľkosti taniera. Rozdeľte ho na polovicu čiarou
a ďalšou čiarou rozdeľte jednu z týchto dvoch polovíc na dve časti.

Toto je metóda zdravého taniera (zelenina, sacharidy, bielkoviny). Z tohto vašich hlavných jedál sa bude vychádzať z metódy zdravého taniera.

Metóda zdravého taniera.

Vezmite si zoznam a pokúste sa na tanier umiestniť všetky zásoby potravín, pričom vyškrtnite tie potraviny, ktoré neviete, kam zaradiť (na zdravý tanier). Keď skončíte, budete mať dva zoznamy:

- Potraviny, ktoré sa vám podarilo umiestniť na tanier, a
- Potraviny, ktoré sa vám nepodarilo umiestniť na tanier (prečiarknuté).

Potraviny, ktoré ste si mohli dať na tanier

Môžete ich uložiť, podľa potreby prehľadne do špajze a chladničky.

Niekoľko tipov k tomuto zoznamu potravín:

- Najlepšie je jesť obilniny (cestoviny, ryžu, múku) v celozrnnej alebo celozrnnej forme. Ak to chcete urobiť, uistite sa, že na etikete je uvedené slovo celozrnné. Určite všetky, ktoré máte doma, nie sú a niekedy je ťažšie ich zohnať, ale celozrnné výrobky sú lepšie pretože poskytujú viac vlákniny, viac živín, sú sýtejšie a majú nižší glykemický index a majú nižší glykemický index.
- Vaša porcia bielkovín by mala byť veľká približne ako dlaň.
- Vždy používajte kvalitné živočíšne alebo rastlinné bielkoviny.
- Jedzte sezónnu zeleninu a ovocie. Získate na chuti a ušetríte peniaze. Na stránke konzumácia zeleniny dodáva vodu, vlákninu, vitamíny a minerály. Podporujú tiež
pocit sýtosti.
- Zelenina by sa mala konzumovať surová aj varená. Varenie na pare, v mikrovlnnej rúre alebo mikrovlnnej rúre alebo grilovaná, stráca menej živín. Ak sa rozhodnete ich variť
využite vodu na varenie, aby ste získali všetky živiny.
- Ako tuk vždy používajte panenský olivový olej.
- A na pitie vodu. Z vodovodu. Nemusí byť minerálna ani vypiť 8 pohárov denne. Ovocie a zelenina tiež obsahujú vodu. A aj tá sa počíta.

Potraviny, ktoré ste si nemohli dať na tanier

O tom budeme hovoriť v ďalšom príspevku... Zatiaľ vám prajem pekný deň!