Author's photo
Anonymous author
účtovníctvo

účtovníctvo

Dobrý deň, Vedel by mi niekto pomôcť s týmto príkladom?
Podnik dodal a vystavil faktúru 28.3.20xx odberateľom za svoje vyrobené výrobky vo výške 10 000,-€. Na výrobu týchto výrobkov vynaložil sumu 6 000,-€.
Úloha: Aký zisk a CF dosiahol podnik k 31.3.20xx?
Lívia

1 answer
Dobry den,

vysledok hospodarenia (v podvojnom uctovnictve ako rozdiel medzi vynosmi a nakladmi) sa moze vykazat ako zisk alebo strata.
Zisk dosiahneme vtedy, ked su vynosy vyssie ako naklady. Zisk vyjadruje uspesnost a efektivnost podnikatelskej cinnosti, je odmenou pre podnikatelsky subjekt za jeho cinnost.

Cash flow je penazny vysledok - pri pouziti priamej metody vypoctu predstavuje rozdiel medzi penaznymi prijmami a penaznymi vydavkami na bankovom ucte alebo v hotovosti. Vysledok cash flow moze byt kladny (prijmy vyssie ako vydavky) alebo zaporny (prijmy nizsie ako vydavky).

V tomto priklade:

10 000,- Eur = vznikol vynos z titulu vystavenej faktury na odberatela, prijem penaznych prostriedkov (na bankovy ucet alebo v hotovosti) vsak este nenastal, lebo napr. faktura este nebola splatna, alebo odberatel-dlznik je v omeskani s uhradou;

6 000,- Eur = vznikol naklad (napr. z titulu obdrzania faktury od dodavatela za dodany material, potrebny na vyrobu vyrobkov) a zaroven, ak spravne predpokladame, ze sme fakturu dodavatelovi uhradili (z bankoveho uctu alebo v hotovosti), vznikol uz aj vydavok.

Vypocet:
Zisk = vynosy (vystavena faktura na odberatela) minus naklady (faktura od dodavatela) = 10 000 minus 6 000 = 4 000,- Eur.
Cash flow (CF) = prijmy minus vydavky = 0 minus 6 000 = -6 000,- Eur (t. j. cash flow je zaporny).

Z uvedeneho vyplyva, ze zisk a cash flow (CF) nie su totozne. Aj ked podnikatelsky subjekt vykazuje zisk, moze sa dostat do financnych problemov z dovodu nedostatku penaznych prostriedkov (na bankovom ucte ci v hotovosti v pokladnici).

Verim, ze Vam moja odpoved bude napomocna :)
V pripade podrobnejsich otazok mi pokojne napiste.