Z čoho je lepšia maturita? Z dejepisu alebo občianskej náuky?

Dobrý deň,

som gymnazista v 3. ročníku a na konci tohto ročníka si budem musieť zapísať predmety z ktorých budem maturovať. Angličtina a slovenčina sú povinné. Mám možnosť vybrať si ešte 2 ďalšie predmety. Určite chcem maturovať z geografie, ale neviem aký má byť ten druhý predmet. Neviem sa rozhodnúť medzi občianskou náukou a dejepisom.

Obidva predmety mám rád a som v nich tak stredne dobrý. Mávam z nich väčšinou jednotky a občas nejakú dvojku. Z obidvoch predmetov mám aj semináre.
Viem, že občianska náuka je do života dôležitá, pretože obsahuje ekonómiu, psychológiu, právo, jednoducho veľa užitočných oblastí. Dejepis je trochu menej dôležitý, ale ja ho mám aj tak veľmi rád, pretože pre mňa je viac fascinujúcejší.

Moja otázka je ktorá maturita z týchto dvoch predmetov je jednoduchšia, ako prebieha maturita z DEJ a ako z OBN, čo sa tam vyžaduje, ako vyzerá otázka a ako odpoveď? Ideálne je ak mi odpíše učiteľ, ktorý učí OBN a DEJ alebo tiež niekto kto maturoval z týchto dvoch predmetov naraz alebo aspoň z jedného.

Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

3 odpovede
Zdravím, priebeh a podmienky maturitnej skúšky z predmetov DEJ a OBN môžu byť iné na každej škole. Na našom gymnáziu si na maturite z DEJ ťaháš jeden papierik- na ňom 3 otázky...jedna otázka zo starších dejín, druhá otázka z stredoveku alebo novoveku a tretia otázka z moderných dejín 20.st....z OBN: tak isto 3 otázky na jednom papieriku: otázka z filozofie je na každom papieriku(filozofiu si určite vytiahneš) a potom otázky z psychológie, sociológie, ekonómie, religionistiky a politológie.
Ahoj,
maturovala som z geografie a občianskej náuky. Ako bolo spomínané vyššie, maturita sa líši škola od školy.
Pri maturite z občianskej náuky si však treba uvedomiť, že väčšinu tvorí naozaj filozofia, u nás to bolo nejakých 60-70%, ak si dobre spomínam. A jedná sa teda aj o časť občianskej, ktorá naozaj nesadne každému. Neviem, ako to máte u vás nastavené, či si sa teda s ňou už stretol alebo ťa to ešte len čaká v štvrtom ročníku (my sme ju mali až po výbere maturitných premetov). U nás to pri maturitnej skúške fungovalo napríklad aj tak, že otázky z filozofie tvoril úryvok diela od nejakého filozofa, ktorý si mal identifikovať a následne na to naviazať svoju odpoveď. Boli aj otázky zo zvyšných oblastí, no pokojne sa mohlo stať, že si si potiahol 2 z filozofie. Tretia otázka bola skôr taká názorová, kde si dostal tému, ku ktorej si sa mal vyjadriť, samozrejme aj s využitím vedomostí, ktoré si počas štúdia nadobudol, poprípade aj napr. taká téma "štát" a to, ako k nej pristupovali jednotlivé filozofie.
Určite by som si teda na tvojom mieste zistila, ako maturity prebiehajú, resp. prebiehali na vašom gymnáziu. Neviem akým smerom chceš potom pokračovať, no zvážila by som pri výbere aj to, keďže ti to môže pomôcť aj pri prípadnom nadchádzajúcom štúdiu.
avatar
Zmazaný účet
Ahoj Matúš,
toto si musíš zistiť na svojej škole, u svojich učiteľov, prípadne u minuloročných/ tohtoročných maturantov. Každá škola má iné maturitné témy a otázky. Takže ak chceš jednoduchší predmet vyber si podľa týchto otázok. Maturita z oboch predmetov prebieha ústnou formou.
Ale ak nevieš v čom chceš na vysokej škole a ďalšom živote pokračovať, sprav si maturitu z oboch týchto predmetov. 4 predmety máš povinné a 1 dobrovoľný. Tak môžeš využiť aj túto možnosť. Veľa šťastia :)