Author's photo
Sara S.
chémia

The rate of reaction

Dobry den, potrebujem pomoc s domacou ulohou na chemiu v anglickom jazyku.
Dakujem

Prílohy:
Question image
2 odpovede
1. Organická zlúčenina sa rozkladá za vzniku dusíka
2. Rýchlosť tejto reakcie sa môže merať pomocou nasledujúceho zariadenia
Potom tam mas ten obrazok a tam pod tym obrazkom je
plynny dusik
roztok organickej zlúčeniny
3. Výsledky tohto experimentu sú uvedené v grafe nižšie
objem dusíka
čas

(i) Ako sa rýchlosť tejto reakcie mení s časom

(ii) Prečo sa rýchlosť mení?

(iii) Reakcia je katalyzovaná medeným práškom. Načrtnite graf pre katalyzovanú reakciu na rovnakej mriežke

(iv) Prečo je medený prášok ako katalyzátor účinnejší ako jeden kus medi?
Dobrý deň,
navediem Vás. Využime analógiu s okamžitou rýchlosťou, pretože aj táto rýchlosť je tiež zmena polohy za veľmi krátky čas. Ak by toto bol graf pre zmenu polohy v čase, ako by sa, podľa Vás, menila rýchlosť? Tak presne tak sa bude meniť aj rýchlosť reakcie. Napríklad v čase t=0 nám rýchlosť rastie viac, ako o čosi neskôr. Je to možné zistiť aj tak, že si predstavím priamku, ktorá sa dotýka grafu pre daný čas. Čím menší bude uhol tejto priamky oproti osi t (osi x), tým menšia bude rýchlosť. Dáva to zmysel? (Len na doplnenie - vychádzate z definície rate of reaction (rýchlosti reakcie). Ten sa definuje, v prípade produktu, ako zmena koncentrácie produktu za veľmi krátky čas (alebo aj rýchlosť zmeny koncentrácie v čase) predelený stechiometrickým koeficientom. Stech. koeficient ale nemáme určený, predpokladajme teda, že je rovný 1.)

Druhá otázka - v akých reakciách sa mení rýchlosť reakcie? Môže ísť o nejaké urýchlovače reakcie? Môže sa meniť rýchlosť reakcie aj bez nich?

Tretia otázka - Na čo používame katalyzátor? Zmení katalyzátor nejak rýchlosť reakcie? Urýchľuje ju, alebo má iný účinok? Čo znamená, že ju urýchli?

Štvrtá otázka - vieme, že prášok je iný od celistvej medi. Ale v čom? Hmotnosť sa nemení, ale mení sa povrch. Ako sa mení rýchlosť reakcie, ak zmeníme povrch jedného z reaktantov?

Keby ste mali ešte nejaké otázky/nejasnosti, napíšte sem, rád poradím. Nechcel som priamo odpovedať, zdá sa mi to lepšie. :)

Erik