Author's photo
Zmazaný účet
chémia - sš

príklad

Dobrý deň,
potrebovala by som pomoc s nasledujúcim príkladom:
50ml roztoku kyseliny chlorovodíkovej sme neutralizovali pridaním 20ml roztoku NaOH, c=0,25mol/l. 100ml tejto kyseliny necháme zreagovať s 3,4 g AgNO3 a doplníme do 250ml destilovanou vodou. Aká bude koncentrácia dusičnanu strieborného v roztoku po ukončení reakcie? Mr(AgNO3)=170, Mr(HCl)=36,5.
Vopred veľmi pekne ďakujem😊

3 odpovede
Pri takýchto príkladoch treba vychádzať z chemickej rovnice.
HCl + NaOH -> H2O + NaCl
V = 0,05 L V = 0,02 L
c = 0,25 mol/l => n = c.V; n = 0,005 mol - látkové množstvo pre hydroxid aj kyselinu
Koncentráciu kyseliny teda dopočítame ako jej látkové množstvo / jej objem, čo je 0,1 mol/l.

Pre druhú časť príkladu si opäť napíšeme rovnicu.
HCl + AgNO3 -> HNO3 + AgCl
c = 0,1 mol/l m = 3,4 g
V = 0,1 L M = 170 g/mol
n = c.V => n = 0,01 mol n = m/M => n = 0,02 mol

Teraz si treba uvedomiť, že dusičnanu je v reakčnej zmesi 0,02 mol, ale kyseliny "iba" 0,01 mol. To znamená, že zreaguje iba polovica dusičnanu, a teda nezreagovaného ostane 1,7 g.

Výslednú koncentráciu dusičnanu si teda vieme vypočítať ako m(dusičnanu) / m(roztoku), čo je 1,7 g / 251,7 g = 0,68 %.
Komentáre:
Ondrej H.
Pýtajú sa na koncentráciu AgNO3, teda c=n/V a nie na hmotnostný zlomok, ako vo výpočte uvádzate. A má to svoj dôvod, pre výpočet hmotnosti výsledného roztoku musíme započítať všetky zložky, nie len vodu a polovicu AgNO3..v zmesi tiež ostanú produkty reakcie, teda HNO3 a AgCl ako zrazenina..a navyše neplatí aditivita objemov, takže určiť hmotnosť tohto roztoku iba výpočtom by bolo naozaj obtiažne..samozrejme, experimentálne by to šlo :)
Zmazaný účet
Dakujeem😊
Zmazaný účet
Dakujeem😊
Ahoj, na obrázku posielam riešenie, v prípade otázok ma neváhaj kontaktovať
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Zmazaný účet
Dakujeem😊
Ideálne je pracovať, s tým že v prvej reakcii zistíte, že aká je koncentrácia kyseliny v roztoku v tej ďalšej reakcií by ste mali ísť takto na to mB/MB=cA*V V je celkový objem reakcnej zmesi plus aj voda teda cA zistíte tak koncentráciu AgNO3, a vždy je priorita zistiť hmotsnot kyseliny chlorodvodikovej v roztoku ktorý je v reakcnej zmesi. Lebo lakťovej množstvo sa môže meniť samotná hmotnosť nie tá sa v takejto reakcií nemá ako vytratiť, nedochádza k rozkladu látky. Je to klasická reakcia kde vzniká malo rozpustná soľ vo vode a teda zrazenina.
Komentáre:
Zmazaný účet
Dakujeem😊