Author's photo
Vika M.
fyzika

Fyzika

Prosím pomohol by mi niekto s fyzikou. Ďakujem.

Prílohy:
Question image
2 odpovede
V prvom momente si treba uvedomiť, aká bude veľkosť síl spolu – musí to byť presne rovnako veľa, ako tiažová sila sedačky, teda F = mg = 800 N. (Ak uvažujeme g = 10 m/s^2). Ak by to bolo menej, sedačka by padala; ak viac, dvíhali by ju smerom hore.

Ďalej sa zamyslime, prečo je dôležité, kde je ťažisko - je asi jasné, že ak by takto držali (extrémny prípad, aby si videla, čo chcem povedať) miesto sedačky ľahkú drevenú tyč, ktorá by mala na jednom konci zavesené ťažké závažie, tak jeden z chlapcov by musel vynaložiť viac námahy. A ak by jeden z nich pôsobil menšou/väčšou silou, než treba, tyč (alebo v našom prípade sedačka) by sa začala nakláňať.

Verím, že niečo Ti povie pojem moment sily (ak nie, tak napíš a vysvetlím). Práve ten spôsobuje otáčanie sedačky – aby sa neotáčala, musia byť momenty v rovnováhe. No a moment sily je sila krát rameno sily. Sily si nazvem F1 a F2, ramená sú (pre sedačku dlhú L) veľké L/3 a 2L/3. Teda môžeme dať do rovnosti (L/3)*F1 = (2L/3)*F2. To je jedna rovnica o dvoch neznámych, to nevyzerá prívetivo, z toho vieme dostať leda tak F1/F2 = 2, teda chlapec vľavo musí pôsobiť oproti kamarátovi dvakrát väčšou silou. Ale na začiatku sme zistili, že súčet síl F1+F2 = 800 N. A teda už len 800 rozdeliť v pomere 2:1 a dostaneme F1 = 266 N a F2 = 533 N.

Počkať, ale nepotrebovali sme použiť dĺžku sedačky? A to prečo? No, ak si predstavíš, že sedačka by vážila rovnako, len by bola kratšia/dlhšia, stále by ju bolo rovnako náročné zdvíhať. Takže nie, dĺžka sedačky bola v tomto prípade údaj navyše.

Ak by niečo nebolo jasné, neváhaj sa ozvať :-)
Kubo
Komentáre:
Vika M.
Ďakujem.
Musia platiť 2 podmienky:
1.) súčet síl v smere osi y (kolmom na podlahu) = 0:
F1 + F2 - Ft = 0
F1 - sila chlapca vľavo
F2 - sila chlapca vpravo
Ft - tiažová sila gauča s dievčaťom (Ft = m . g = 80 . 10 = 800 N)
2.)
Súčet momentov k ťažisku = 0 (rátam k ťažisku):
F1 . 1/3 . d = F2 . 2/3 . d
d = 2 m (zo zadania)

Ak niečomu nerozumieš, kontaktuj ma.

Spp Miro Júnoš
Komentáre:
Vika M.
Ďakujem.