Parazfráza, Osnova, Konspekt

Úlohy:
1) Zmente citát na parafrázu. Vela tvoriť, málo trovif a učiť sa. (Stúr)
2) Vytvorte osnovu a konspeki z textu ukážky.

Správca zálohovania PET fliaš a plechoviek prijal zatiaľ žiadosti o uzavretie zmluvy asi od 270 výrobcov. Bez toho, aby mal výrobca registrované zálohované obaly, ich nebude môcť od 1. januára 2022 uviesť na trh.
,,Žiadosti o uzavretie zmluvy sú povinni poslať všetci výrobcovia, ktorí uvádzajú na trh nápoje v jednorazových nápojových obaloch, plastových flašiach a plechovkách s objemom od 0,1 až tri litre vrátane," približila riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.
Registrovať sa musí výrobca, produkty, ktoré bude uvádzať na trh, vrátane zaslania fyzických vzoriek pre ich schválenie a zaradenie do zoznamu registrovaných obalov v zálohovom systéme. ,,Len registrované nápojové obaly bude možné uvádzať na trh a následne odoberať cez odberné automaty zálohomaty či ručným odberom," upozorňuje Morvai Distributori podľa nej musia podať žiadosť len v prípade, že predávajú potraviny alebo nápoje na predajnej ploche väčšej ako 300 metrov štvorcových. Vtedy sú povinni zriadiť odberné miesto. uzatvoriť zmluvu so správcom a registrovať sa.

2 odpovede
Pokiaľ máš záujem o pomoc s danou úlohou, napíš a môžme sa dohodnúť na cene.
Komentáre:
Iveta P.
Patrik, tiež som dlho používala tvar "môžme, ale spisovne je "môžeme".
Milá Lia,
Nech sa Ti páči odpovede na Tvoje otázky, dúfam, že Ti pomôžu:
1. Parafrázovanie životného kréda a aj posolstva Ľ. Štúra pre ďalšie generácie: Mali by sme sa usilovať o tvorivosť a kreativitu a nejaké to euro obetovať radšej na časopisy a knihy ako na konzum, učiť sa poriadku a skromnosti, uspokojiť sa s málom a nezvykať si na pohodlie a komfort.
2. Osnova a konspekt z textu ukázky:
Povinnosti výrobcov fliaš a plechoviek uvádzať na trh od 1.1. 2022 svoje výrobky: 1. zaslanie žiadosti o uzavretie zmluvy
2. zaslanie fyzických vzoriek
3. len predajné plochy nad 300 m2 + povinnosť : a, zriadenia odberného miesta
b, uzatvorenie zmluvy so správcom
c, registrácia