Funkcie matematika

Vedeli by ste mi na jednom príklade vysvetliť princíp keby ste mi to zhrnuli na papier ďakujem

Prílohy:
Question image
3 odpovede
každý príklad sa rieši inak. môžem ti to vysvetliť cez Fb: kecilam milan
Pre kazdy priklad musis zvazit nasledovne veci:

- argument funkcie musi splnat podmienku, ze patri do definicneho oboru danej funkcie.
Teda argumentom logaritmu moze byt len cislo (alebo vyraz) vacsie ako 0. Argumentom parnej odmocniny moze byt taktiez len kladne cislo (alebo vyraz) alebo aj nula. Teda ak je argumentom vyraz, musis zabezpecit (urcit podmienky pre x v tom vyraze) aby jeho hodnota vzdy splnala podmienky definicneho oboru.
- v menovateli ktorehokolvek zlomku vo vyraze pouzitom vo funkcii nikdy nesmie byt 0! Zlomkov pritom moze byt vo vyraz viac (kolko zlomkovych ciar, tolko zlomkov), treba preto posudit kazdy zlomok zvlast!

Takze prikl a) Argumentom logaritmu je vyraz (x-2)/(x+2). Kedze argumentom logaritmu musi byt cislo vacsie ako 0, musi platit, ze (x-2)/(x+2) > 0 ... upravou a vypoctom zistis pre ktore x to plati. Okrem toho je argumentom logartimu zlomok. V jeho menovateli nesmie byt 0, teda musi byt (x+2) <> 0. Zistis pre ktore x to plati. Spojenim oboch podmienok ziskas vysledny interval ktory bude definicnym oborom danej funkcie.

Skus zacat, vysledky ti tu niekto urcite skontroluje.
Každý príklad sa rieši trochu inak ale pri úlohách typu: URČI DEFINIČNÝ OBOR si treba všímať o aké funkcie ide a máš vyhrané:
1.) log / ln
Pre logaritmus s akýmkoľvek základom (aj so základom e -> ln platí, že argument musí byť kladný.
VIDÍM LOG, TO ČO JE ZA NÍM MUSÍ BYŤ KLADNÉ

2.) zlomok
Stačí nájsť také xká, pre ktoré nadobúda menovateľ nulu, pretože deliť nulou je trestný čin!
VIDÍM ZLOMOK, V MENOVATELI (dole) NESMIE BYŤ NULA

3.) √x
Odmocnina stenšuje definičný obor. Ale pozor, musí to byť PÁRNA ODMOCNINA (3., 5. atď môžu byť aj zo záporných čísel). Pod párnou odmocninou musí byť nezáporný výraz (0 alebo kladné)
VIDÍM PÁRNU ODMOCNINU, POD ŇOU MUSÍ BYŤ 0 ALEBO KLADNÉ ČÍSLO

Pri samotnom určovaní, či je výraz napr. pod odmocninou alebo argument logaritmu kladný/nezáporný by som odporúčil nakresliť si graf a sledovať, kedy je funkcia nad a kedy pod osou x