Author's photo
Kaja H.
biológia

Akou alelou je podmienená brachydaktýlia ?

Dominantnou alebo recesívnou v tejto úlohe ?

Prílohy:
Question image
3 odpovede
Daltonizmus je recesívne ochorenie, ktoré je viazané na pohlavné chromozómy. Muž -daltonik, má genotyp XdY, zdravý - XDY. Žena ak je zdravá homozygotne = XDXD, zdravá prenášačka= XDXd a daltonička = XdXd.
Dcéra otca daltonika bude vždy zdravá, ale prenášačka, pretože od otca dostane "chorý" chromozóm s génom pre daltonizmus a od matky iba "zdravé" chromozómy:
teda genotyp dcér bude XDXd

Komentáre:
Kaja H.
Ďakujem veľmi pekne :)
Prišla som na odpoveď, len by som potrebovala vedieť. Len potrebujem ešte pomôcť s touto úlohou

Úloha 1.
daltonik bude vyzerať DD alebo Dd ?
Ďakujem
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Zuzka S.
daltonik muž bude mať genotyp XdY - vždy sa to viaže na pohlavný chromozóm X, teda nedá sa jednoznačne napísať DD alebo dd zdravý muž má genotyp XDY, zdravá žena: XDXD, zdravá žena, prenášačka: XDxd a daltonička XdXd
avatar
Zmazaný účet
Čo sa týka úlohy 3- brachydaktýlia je autozomálne dominantné ochorenie, čiže sa prejaví u dominantného homozygota (označím napr. AA) aj u heterozygota(Aa). Keďže žena je zdravá, je určite recesívny homozygot ( aa). Pokiaľ bude mať dieťa zo zdravým mužom( ten musí byť tiež aa), pravdepodobnosť výskytu brachydaktýlie u dieťaťa je 0%. Pokiaľ bude mať dieťa s chorým mužom( o ktorom vieme, že mal zdravú matku- a teda je heterozygot= Aa), pravdepodobnosť výskytu brachydaktýlie u dieťaťa bude 50%.

V prípade, že by niečo z mojej odpovede nebolo úplne jasné, vysvetlím:)