Author's photo
Januska H.
ekonomika

Ako by mal vyzerat podnikatela alebo portret podnikatela

1 odpoveď
Dobry den, ak tuto ulohu pojmeme ako brainstorming, odpovede, aky by mal byt portret podnikatela, mozu byt roznorode, ale iste najdeme aj klucove, spolocne crty idealneho podnikatela :)

Vo vseobecnosti:
Podnikatel by mal byt odborne aj osobnostne sposobily na to, co robi, v com podnika. Zaroven by mal mat relevantne skusenosti v oblasti svojho podnikania.

Ked to rozmenime na drobne, zahrna to napriklad nasledovne oblasti…

Portret podnikatela:
1. Odborne sposobily – cize ma adekvatne vzdelanie (odborne poznatky a vedomosti) a zaroven ovlada svoju pracu, rozumie tomu, co robi.
2. Neustale sa dalej vzdelava, ziskava nove vedomosti a informacie z oboru svojho podnikania, ako aj z inych oblasti, v ktorych potrebuje mat prehlad v suvislosti so svojim podnikanim.
3. Zaroven pracuje na tom, aby rastol/rozvijal aj osobnostne, ako clovek.
4. Dobry manazer, efektivny v manazovani (v riadeni) - ludi, casu, prace... Dobry vodca. Vie komunikovat s ludmi. Ma charizmu – vie pritiahnut ludi k sebe.
5. Vie, co chce - odkial vysiel a kam smeruje, co chce dosiahnut. Cielavedomy.
6. Postavi sa problemom/prekazkam zoci-voci a chce ich vyriesit. Vie sa popasovat aj s necakanou situaciou, problemy nevidi ako prekazky, ale ako vyzvy.
7. Ma rad to, co robi a vie, preco to robi a ako chce a moze ludom svojim podnikanim pomoct, naplnit ich potreby, byt im uzitocny. Pozna svojho cieloveho zakaznika (segment).
8. Odolny voci stresu, neuspechu, okoliu, tlaku napr. konkurencie.
9. Sebavedomy. Pozna svoju hodnotu - aj osobnu aj podnikatelsku. Je presvedcivy.
10. Rozhodny (premysli si situaciu, ale zaroven nevaha prilis dlho s rozhodnutim).
11. Realista - vie aj snivat a nasleduje svoje sny; ma viziu, vie sa nadchnut pre nieco, ale zaroven je aj pragmaticky, ma realne ocakavania a jednou nohou je vzdy na zemi.
12. Akcny – vykroci, skusi, riskne…
13. Mix dalsich, nemenej dolezitych, vlastnosti: Flexibilny/pruzny. Rychlo sa uci. Mysli pozitivne. Vytrvaly. Pracovity. Spolahlivy. Cestny. Dobry organizator. Samostatny. Tvorivy.

Dalej napriklad:
14. Ma analyticke a kriticke myslenie. Premysla v suvislostiach. Logicky uvazuje.
15. Vie dobre, mudro planovat a predvidat.
16. Pred zacatim podnikania si spravi biznis-podnikatelsky plan, rozpocet. Zvazi svoje ciele/plany a zaroven svoje moznosti, predovsetkym financne.
17. Uctovnictvo je prenho dolezite – riesi ho vo vlastnej rezii, alebo outsourcingom.
Ma pravidelne prehlad v zakladnych financnych ukazovateloch firmy. Ak nie je rodeny uctovnik/ekonom, poziada svojho uctovnika, aby ho zaskolil v podstatnych oblastiach a zaroven pravidelne skuma financne vykazy firmy a vyvodzuje z nich zavery a plan na dalsie obdobie – sam alebo s uctovnikom.
18. Rovnako v inych oblastiach vie, ktore ulohy bude vykonavat (pokryvat) sam osobne a ktore ulohy (oblasti, aktivity) outsourcuje na externe subjekty.
19. Dobry hospodar. Peniaze vyuziva / investuje efektivne. Naklady vie udrzat na uzde.
20. Ma prehlad o diani na trhu, co zakaznici ziadaju (a akym sposobom) a co nie. Pruzne reaguje na potreby trhu.
21. Ma dobre zvladnuty marketing - propagaciu svojho podniku a komunikaciu/kontakt so svojimi zakaznikmi/potencialnymi zakaznikmi/s verejnostou (public relations). Vie, ze aj online marketing je velmi dolezity a venuje mu aktivnu a nalezitu pozornost.
22. Vie si ziskat pozornost zakaznika, vyhladat a oslovit ludi/zakaznikov.
23. Ziskava a udrziava si kontakty v podnikatelskom prostredi.
24. Poskytuje kvalitu.
25. Buduje pozitivny obraz (meno) svojej obchodnej znacky.
26. Reflektuje svoje podnikatelske aktivity - pravidelne sa zamysla, prehodnocuje, aku cestu presiel, kde sa teraz nachadza a ktorym smerom pojde dalej.
27. Ked mu nieco nevyjde, ma zalozny plan B.
A tak dalej 😊

Je toho celkom dost, verim, ze si nieco z toho pre svoje potreby vyberiete.