Som don Quijot

Prosím vás, ako by ste rozumeli zadaniu slohové práce Som Don Quijote. Je potrebné spraviť charakteristiku dona Qiojita a preniesť jeho vlastnosti do súčasnosti na fiktivnu osobu. Nerozumiem napríklad, ako potom vlastne opísať samého seba, keďže je téma Som don Qijot. Ďakujem za tipy.

4 odpovede
Rozumela by som tomu tak, že prenesieš vlastnosti Dona Quijota na seba.

A teda, zo základných info o ňom - Don Quijote mal šľachetné úmysly, chcel pomáhať utláčaným, chrániť vdovy, siroty. Jeho dobrodružstvá sa skončili zosmiešnením alebo bitkou. Napriek mnohým neúspechom sa Don Quijote nevzdával a znovu podstupoval boj za svoje presvedčenie. Nakoniec sa vrátil domov, ochorel a pred smrťou sa zriekol svojho poblúznenia.

A tvoja slohovka bude vyzerať asi takto:
Zlaté srdce sa dnes už nenosí... Všetci majú radi realitu, ideály už sú pasé, gentlemani a dámy vymizli. Avšak je to tak správne? Možno nám v tomto chýbajú životné príklady.

Raz som cestoval električkou a všimol som si chlapca, ktorý cestoval o pár radov predomnou. V tom vošla stará pani, ktorej sa roztrhla taška... Všetci ostatní sme ostali sedieť a tvárili sa, že to nevidíme, no tento chlapec sa hneď postavil a začal jej pomáhať.
V tom som si uvedomil, že jeho šľachetný, gentlemanský skutok je nám všetkým príkladom.
Atd.
V skratke by sa dal definovať Don Quijote ako naivný idealista, ktorý sa snaží na báze svojich domnienok urobiť svet lepším, ale výsledky jeho činov ľuďom škodia. Jeho cnostné ideály získal čítaním rytierskych románov zavretý na svojom panstve mimo reálneho života. V prenesenom význame môže byť teda Donom Quijotem hocikto, kto má naivné, "snílkovské" predstavy, ako by mal svet fungovať a odmieta sa pozrieť pravde a realite do očí. V pozitívnom slova zmysle môžeme osobu s Don Quijoteovským charakterom vnímať ako niekoho s nehynúcim zápalom pre vec, spravodlivosť, ideály etc. Ku koncu knihy sám Don Quijote od Cervantesa začína vnímať veci okolo seba tak, ako reálne sú, no aj napriek tomu si uchováva rytierske ideály.
Komentáre:
Jana V.
dakujem, len mi to nesedi na autocharakteristiku, mam sa opisovat ako clovek, ktory bojuje s veternymi mlynmi, cize napriklad som politik, ktory chce zmenit zdravotnictvo, aby mal kazdy dobru starostlivost a ide hlavou proti muru, lebo v podstate sa zosmiesnim tym ako don Quijot alebo ako.
Miroslav H.
áno presne tak, hlavou proti múru a tvrdohlavo si presadzovať svoje, čo v konečnom dôsledku smeruje k negatívnym výsledkom - čiže ak som Don Quijote myslím si, že viem všetko najlepšie a nenechám sa presvedčiť o opaku etc.
Ak to má byť takto tak je to celkom jednoduché, dajme tomu že daná osoba je váš kamarát, budete opisovať ako sa cítite, aký je, po prípade čo dokázal a vy ste boli danú dobu s ním. Má byť sloh nepriama charakteristika ?
Komentáre:
Jana V.
nie je zadane, či priama alebo nepriama, len na základe vlastností Dona Quijota charakterizovat fiktivnu postavu
To potrebuješ celý sloh?
Komentáre:
Jana V.
chcela som usmernenie, ale neviem si s tym nejako poradit, je to podla mna nejednoznacne zadanie
Ján T.
Damned, chceš niečo jednoznačné? A v akom rozsahu?