Author's photo
Anonymný autor
účtovníctvo

Charakterizuj podstatu a obsah účtovnej uzávierky

Dobrý deň, prosím vás o pomoc s touto otázkou a dakujem vopred pekne za radu.

3 odpovede
Účtovná závierka zhrňuje finančné výsledky spoločnosti za určité obdobie. Je to oficiálny zápis výkonnosti a finančnej situácie spoločnosti, ktorý obsahuje informácie o aktívach, pasívach, príjmoch a výdavkoch. Účtovná závierka sa zostavuje na konci každého finančného roka a musí byť pravdivým a správnym obrazom finančnej situácie spoločnosti v tomto období. Zvyčajne sa zostavuje podľa štandardov účtovníctva a obsahuje základné informácie o finančnej výkonnosti spoločnosti, ako sú výkazy ziskov a strát, výkazy o finančnej pozícii a výkazy o tokoch hotovosti.
Komentáre:
Anonymný autor
Veľmi pekne vám ďakujem za vysvetlenie, už mi je to jasné, pomohli ste mi. Pekné sviatky
Dobry den,

pojmy uctovna uzavierka a uctovna zavierka, samozrejme, spolu suvisia, ale musime ich aj rozlisovat.

Uctovna uzavierka zahrna cinnosti (prace), ktorymi sa uzatvaraju uctovne knihy (t. j. ucty hlavnej knihy) za bezne uctovne obdobie.

Uctovna zavierka - sa zostavuje sa po uzatvoreni uctovnych knih. Predstavuje zostavenie uctovnych vykazov, t. j. Suvahy, Vykazu ziskov a strat, Poznamok.

Uctovna uzavierka je cinnost, uctovna zavierka je produkt (vysledok) tejto cinnosti. Inymi slovami, zostavenie uctovnej zavierky je zaverecnou etapou uctovnej uzavierky.
Uctovna uzavierka je suhrn cinnosti (prac), ktorymi sa uzatvara uctovnictvo za bezne uctovne obdobie a jej konecnym cielom je vyhotovenie uctovnej zavierky (uctovnych vykazov – Suvaha, Vykaz ziskov a strat, Poznamky).


Uctovna uzavierka zahrna nasledovne cinnosti (prace, etapy):
- inventarizacia majetku, zavazkov a vlastneho imania a zauctovanie inventarizacnych rozdielov;
- kontrola vedenia uctovnictva v priebehu uctovneho obdobia a zauctovanie vsetkych uctovnych pripadov bezneho uctovneho obdoiba,
- uctovanie uctovnych pripadov spojenych s uctovnou zavierkou – tzv. uzavierkove uctovne pripady (opravne polozky, rezervy, nevyfakturovane dodavky, kurzove rozdiely, polozky casoveho rozlisenia nakladov a vynosov …),
- vycislenie vysledku hospodarenia pred zdanenim,
- zauctovanie splatnej dane z prijmov,
- uzatvorenie uctovnych knih,
- zostavenie uctovnej zavierky,
- zverejnenie udajov z uctovnej zavierky a pripadne overenie uctovnej zavierky auditorom.


Uctovna zavierka:
_predstavuje zoskupovanie, kompletizovanie a analyzovanie udajov uctovnictva;
_ t. j. zostavenie uctovnych vykazov v pozadovanej strukture: Suvaha (aktiva, pasiva), Vykaz ziskov a strat (naklady, vynosy > vysledok hospodarenia), Poznamky (vysvetluju a doplnaju udaje obsiahnute v Suvahe a vo Vykaze ziskov a strat) > ku dnu, ku ktoremu sa zostavila uctovna zavierka a ku dnu, ku ktoremu sa zostavila uctovna zavierka za bezprostredne predchadzajuce uctovne obdobie.


Ak by ste si uvedenu temu chceli nastudovat podrobnejsie, nech sa paci, precitajte si jeden z mojich blogov, v ktorom sa tejto problematike venujem - blog (clanok) ma nazov Uctovna uzavierka & Uctovna zavierka suvislosti a odlisnosti.
Komentáre:
Anonymný autor
Veľmi pekne vám ďakujem, ste veľmi milá. Všetko dobré vám prajem a pekný večer. Maderová
Hhhh