Author's photo
Anonymný autor
chémia

chemia

Dobrý večer, ako zistím z titračnej krivky či sa jedná o silnú kyselinu so silnou zásadou alebo slabá kyselina so silnou zásadou?

Prílohy:
Question image
2 odpovede
V konrketnom priklade na obrazku, ide o titraciu silnej kyseliny slabou zasadou, co sa v praxi nerobi. Ale ako priklad dobre. Pociatocne pH kyseliny je na urovni 2, to hovori, ze sa jedna o silnu kyselinu. Titracny skok (stupajuca cast krivky) je maly co svedci, ze sa titruje slabou zasadou, ale hlavne o tom svedci to, ze bodu v strede stupajucej casti (bod ekvivalencie, alebo ekvivalentny bod) prislucha pH na úrovni +- 4,8 co znamena, ze v roztoku je kysla sol, cize sol silnej kyseliny a slabej zasady. Cele by som to tipoval na titraciu HCl hydroxidom amónnym.
Pri titrácii silnej kyseliny silnou zásadou bude hodnota pH stúpať, pri titrácii silnej zásady silnou kyselinou bude pH klesať. V obidvoch prípadoch budú mať titračné krivky strmý priebeh, v bode ekvivalencie je náhla, výrazná zmena hodnoty pH. V prvom prípade - titrácia silnou zásadou - pH rastie, v druhom prípade je to naopak. Titračné krivky majú opačný priebeh.
Pri titrácii slabej kyseliny silnou zásadou bude hodnota pH bodu ekvivalencie posunutá k vyšším hodnotám v dôsledku hydrolýzy soli. Pri titrácii slabej zásady silnou kyselinou to bude naopak z toho istého dôvodu, bod ekvivalencie na krivkách je menej výrazný.