Author's photo
Anonymný autor
chémia

Chemická väzba

Ako zistím sigma a pi väzby Ca(OH)2 ?

2 odpovede
Treba si napísať ako vyzerá molekula (aj s vázbami), potom už len pozeráš, ktoré väzby sú jednoduché a ktoré dvojité prípadne trojité.
Ema,
zlúčeninu tvoria atómy: Ca, O, H. Kyslík a vodík tvoria anión OH-, vodík je vždy jednoväzbový, to znamená, že s kyslíkom sa viaže v skupine OH- jednou jednoduchou väzbou sigma, na kyslíku sú tri voľné elektrónové páry, preto má celá skupina náboj záporný. Tie OH- skupiny sú 2, preto je náboj 2-.
Ca má na valenčnej sfére 2 elektróny, kyslík 6 a vodík 1. Spolu je v zlúčenine 2 + 2. (6 + 1) = 16 elektrónov. Zlúčeninu treba písať ako Lewisovu štruktúru, v ktorej je Ca centrálnym atómom s nábojom 2+. Atóm Ca má dva valenčné elektróny, ktoré sa prenesú na OH- skupiny. Ca je teda donorom elektrónov a ich odovzdaním nadobudne konfiguráciu najbližšieho vzácneho plynu argónu (Ar). 2 OH- skupiny prijali 2 elektróny(OH- sú akceptory elektrónov) a získali stabilnú konfiguráciu najbližšieho vzácneho plynu neónu (Ne). Tak získali aj Ca2+ aj OH- na valenčnej sfére oktet.

[H – O]- Ca2+ -[O - H] toto je štruktúra Tvojej zlúčeniny (to - a 2+ sú horné indexy)
Komentáre:
Anonymný autor
Môžem sa ešte prosím spýtať, koľko tých sigma a pi väzieb presne je? Ďakujem za odpoveď.