Author's photo
Anonymný autor
chémia

Chemické väzby

Koľko väzieb je v Na2SO3? Ak chcem zistiť počet väzieb, musím spočítať všetky nepolárne,polárne a iónové väzby?

3 odpovede
Centrálnym atómom je síra a na tú sa dvojitou väzbou viaže kyslík. Rozdiel elektronegativity medzi kyslíkom a sírou je cca 1, to znamená, že ide o kovalentnú polárnu väzbu.
Dva zvyšné atómy kyslíka sa na síru napájajú jednoduchou väzbou, druhé väzbové miesto je obsadené sodíkom. Rozdiel elektronegativity medzi kyslíkom a sodíkom je približne 2,6 iónová väzba.
vsetky vazby su kovalentné.
rozlisujeme len polaritu.
4 jednoduché väzby
1 dvojitá väzba.

Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Anonymný autor
Ďakujem vám. Môžem sa ešte prosím spýtať, koľko má Na2SO3 väzbových a neväzbových elektrónových párov, keďže dochádza k iónovej väzbe a k posunu?
sú tam 4 väzbové páry (medzi S a O), na S ostal 1 neväzbový pár , na O s násobnou väzbou 2 neväzbové páry a na ostatných O po 3 neväzbové páry, keďže je to anión, ktorý sa "viaže" s katiónom Na iónovou väzbou . Medzi katiónom a aniónom pôsobia elektrostatické príťažlivé sily.
Ten vzorec a odpoveď majú chyby.
Rozoznávame podľa polarity kovalentnú väzbu nepolárnu (elektronegativita menšia ako 0,4) a kovalentnú väzbu polárnu (elektronegativita väčšia ako 0,4, ale menšia ako 1,7), potom je väzba iónová (elektronegativita väčšia ako 1,7). Zvláštnym typom kovalentnej väzby je väzba koordinačná (donor-akceptorová).
Takže v danej molekule sú väzby: 1) kovalentné polárne mezi sírou a kyslíkom, z toho dve sú jednoduché a jedna dvojitá
) iónová väzba medzi atómami kyslíka a sodíka - sú dve.
Tá štruktúra nemôže byť tak napísaná. Na atómoch kyslíka s jednoduchými väzbami musí byť na každom atóme záporný náboj a na každom atóme sodíka musí byť kladný náboj. Jednoduchá väzba medzi sodíkom a kyslíkom neexistuje.
Čo sa týka väzbových elektrónových párov: atóm síry: 4 el.páry (8 elektrónov),
kyslík s dvojitou väzbou: dva väzbové el. páry a dva voľné el. páry (8 elektrónov)
kyslíky s jednoduchými väzbami: 1 väzbový el. pár a 3 voľné el. páry (8 elektrónov)
sodík: obidva atómy sodíka odovzdali svoj 1 valenčný elektrón a tak nadobudli konfiguráciu najbližšieho vzácneho plynu - oktet - 8 elektrónov (Ne) na poslednej - valenčnej vrstve.