Vetné členy - predmet, alebo príslovkové určenie

Dobrý deň, potrebujem vysvetliť pri bežnom rozklade vo vete, či je to predmet priamy/nepriamy alebo príslovkové určenie miesta/času/príčiny/spôsobu, alebo prívlastok zhodný/nezhodný.
Veta: Košaté lipy pred domami tíško hýbu jemnými listami.
Košaté-zhodný prívlastok
lipy-podmet vyjadrený
pred domami-nezhodny prívlastok, alebo príslovkové určenie miesta Kde?
tíško-príslovkové určenie spôsobu Ako?
hýbu-slovesný prísudol
jemnými-zhodný prívlastok
listami-nepriamy predmet

1 odpoveď
Podmet je "lipy" (pýtame sa kto alebo čo). Vieme o koho ide, čiže je vyjadrený.

Otázkou: Čo robia lipy? zisťujeme prísudok, ktorý je v tomto prípade "hýbu"- vieme o akú konkrétmu činnosť ide a preto je slovesný.

Ideme ďalšie slovo "košaté"- spája sa to s podmetom "lipy" a preto sa pýtame aké lipy? košaté- keďže sa nachádzajú pred podmetom, tak je to zhodný prívlastok- prívlastok ide vždy od podstatného mena.

Ideme teraz slová, ktoré sa spájajú s prísudkom. Začneme "tíško"- ako hýbu? tíško- keďže to ide od slovesa, tak to môže byť len predmet alebo príslovkové určenie. Keďže sa vieme pýtať ako?, tak je to príslovkové určenie spôsobu.

Kde hýbu? Pred domami. Pýtame sa kde, ide to od slovesa takže to bude príslovkové určenie miesta. Predmet to nebude, pretože sa na to nevieme pýtať pádovými otázkami- a je také nepísané pravidlo, že keď sa rozhoduje medzi predmetom a príslovkovým určením, tak vždy má prednosť príslovkové určenie.

S kým, s čím hýbu? Je to pádová otázka, takže to bude predmet, kedže to ide od slovesa (príslovkové určenie to nie je kedže nesedia otázky)

Akými listami? jemnými!- jemnými ide od podstatného mena, čiže určite to bude prívlastok a keďže sa zhoduje vo všetkom (je pred podstatným menom), tak je to zhodný prívlastok.
Komentáre:
Eva Č.
Ďakujem veľmi pekne za zrozumiteľné vysvetlenie. V škole to mali inak, ale nám to presne sedelo ako Vám. Pozdravujem a pekný deň prajem Eva