Author's photo
Anonymný autor
chémia - sš

Porovnanie kyslosti fenolu a kys. pikrovej

Dobrý deň, ktorá z týchto 2 látok je kyslejšia - fenol alebo kyselina pikrová? -OH na fenole pôsobí +M efektom, podobne aj pri pikrovej, len pri nej -NO2 skupiny pôsobia aj -M efektom. Ako vlastne zmení kyslosť pôsobenie -NO2 skupín? Bude kyselina pikrová kyslejšia, kvôli tomu, že elektróny sú posúvané smerom k -NO2 a tým pádom dôjde k deficitu elektrónov na benzéne, čo spôsobí ľahšie odštiepenie H+?
Vopred ďakujem za odpoveď.

1 odpoveď
Kyslejšia je kyselina pikrová.

Dôvod: Má až tri nitroskupiny (-NO₂), ktoré silno odťahujú elektróny (-M a -I efekt), čím stabilizujú vzniknutý fenolátový anión po odštiepení H⁺. To zvyšuje kyslosť.

Fenol nemá také silné skupiny, preto je menej kyslý.

Záver:
Kyselina pikrová > Fenol (z hľadiska kyslosti).