pomoc ohladom protoonkogenov

Dobry deň, dostala som temu semestralnej práce: mechanizmy deregulácie protoonkogénov a možnosti ich detekcie. Už veľmi dlho hladam v učebniciach po internete a stále sa nemôžem dopracovať k odpovedi. Všade som našla len mechanizmy regulácie ale o deregulácii nepadlo ani slovo. Dalo by sa nejak pomôcť? Vopred ďakujem!

2 odpovede
Dobrý deň,
Myslím že sa bude jednať o jednotlivé mechanizmy abnormálnej aktivácie protoonkogénov a tým pádom transformácie na onkogény a celulárneho malígneho zvratu. Ako napríklad bodové mutácie, inzerčná vírová mutagenéza a pod. Neviem či to potrebujete spracovať na konkrítnych príkladoch napr. mutagenéza Her-2 protoonkogénu u karciníomu prsníka alebo podobne. Mohol by som Vám spracovať podklady.
Dobrý deň,
aký odbor študujete ?
Podľa mňa je odpoveď na Vašu otázku takáto: Deregulácia znamená obmedzenie regulačného zásahu, alebo jednoduchšie obmedzenie niečoho čo spôsobuje regulovanie čiže vznik, protoonkogénu. Ja by som som sa na Vašom mieste zamerala pri tomto bode na vypísanie, alebo popísanie faktorov, ktoré nejakým spôsobom ovplyvňujú vznik, resp keď je to deregulácia, ktoré zabránia vzniku a akou formou.Niekedy stačí si pojmy preložiť do jednoduchšej formy a popísať to tak nie striktne a fixne hádzať do googlu alebo hľadať v literatúre slovo presne zadané skúšať hľadať synonymá.
V prípade ďalšej otázky alebo pomoci ma kľudne opäť kontaktujte.