Author's photo
Gabriele R.
slovenský jazyk

aký je rozdiel medzi pranostikou a porekadlom?

2 odpovede
Nie som si istá, či ste sa nechceli spýtať na rozdiel medzi príslovím a porekadlom, tak píšem všetky tri druhy frazeologizmov:
PRANOSTIKA - ustálené slovné pomenovanie, ktoré opisujú javy počasia vyplývajúce z dlhodobého pozorovania počasia ľuďmi (napr. studený máj - v stodole raj, Medardova kvapka štyridsať dní kvapká, Katarína na ľade - Vianoce na blate...)
POREKADLO - ustálené slovné pomenovanie, ktoré nepriamo opisuje nejaký jav, NEOBSAHUJE PONAUČENIE (napr. strážiť niečo ako oko v hlave, mať srdce na dlani, je to ako by som hrach o stenu hádzal...)
PRÍSLOVIE - ustálené slovné pomenovanie, ktoré nepriamo opisuje nejaký jav a OBSAHUJE PONAUČENIE (napr. bez práce nie sú koláče, kto druhému jamu kope, sám do nej spadne, ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva...)

Najčastejšie učitelia kladú otázku aký je rozdiel medzi porekadlom a príslovím (nie pranostikou) odpoveď je, že porekadlo neobsahuje ponaučenie a príslovie ho obsahuje.

Dúfam, že som pomohla :-)
Pranostika hovorí o počasí. napr. Katarina na lade,Vianoce na blate.... Porekadlo je ludovy vyrok. Napr. Hádzať hrach na stenu..