Author's photo
Ondrej M.
fyzika

Ohmov zákon - viete mi ho vysvetliť?

1 odpoveď
avatar
Zmazaný účet
Ak rozumies co je elektricky prud, a rozumies co je napatie tak ohmov zakon hovori len vlastne o istom faktore umernosti.

Hovori v principe to ze prud je umerny napatiu a konstanta umernosti je vlastne 1/R. Cize I = (1/R) * V.

Co znamena ze cim je vacsi odpor tym je mensi prud ktory tecie pri danom napati. Jednoducha predstava znie. Predstav si ze mas elektron. Prazdny vesmir a nejake elektricke pole. Elektricke pole ma svoju intenzitu a pritahuje elektron povedzme smerom doprava. Ak ma pole centrum niekde tam daleko v nejakej guli (napr. zhluk protonov) tak vieme povedat ze v roznej vzdialenosti od nej je rozny potencial. Napr. vo vydialenosti 10 m od gule povedzme ze je potencial "5" a povedzme ze vo vzdialenosti 20 metrov od gule je potencial elektrickeho pola povedzme "10".

Rozdiel tychto potencialov je vlastne "10" - "5" = 5 --> co je vlastne napätie. Takze pri napätí 5 Voltov by mal tiect nejaky prud (tecenie prudu je teda vlastne pohyb elektronu "doprava v nasom pripade").

Ak by sme vsak mali prud vo vakuu popisany ohmovym zakonom tak by sme dosli k problemu ze tam je takmer nulovy odpor (v nasom imaginarnom prazdnom vesmire by bol nulovy). Ak je odpor velmi velmi maly tak ak si skusis dosadit do rovnice R*I = V velmi male cislo za R .. povedzme cislo ( 0,00000000000000000000001 ohmov ). Tak prud by musel byt neuveritelne velky aby nam vyslo cislo 5 (ak teda ratame s napatim 5 voltov). Taky nekonecne velky prud je vsak nerealny, elektrony nemozu tiect nekonecne rychlo.

Problem je v tom ze ohmov zakon plati pre prudy v kovoch a vo vodicoch a podobnych latkach, ktore maju vlastnu strukturu. A ked sa elektrony v principe snazia tiect smerom kam nanich posobi sila od elektrickeho pola narazaju do mriezky danej latky. Resp. su spomalovane atomami v kove a podobne. To ake vlastnosti ma na tejto nano-urovni dana latka (napr. kov) v principe udava aky odpor bude mat, resp. ako velmi lahke, ci tazke bude pre elektróny v danom kove "tiecť".

V prípade ak mas akekolvek otazky napis. Je to len dobre ak nejake mas. :)