Author's photo
Ondrej M.
matematika

vysvetlite pojem číselná os a vzdialenosť čísla na číselnej osi

1 odpoveď
Číselná os predstavuje grafické zobrazenie čísla a jeho veľkosti, resp. je to zobrazenie čísla na priamku, ktorá je rozdelená na dieliky. Tieto dieliky si môžeme ľubovolne voliť podľa potreby, teda podľa toho aké veľké čísla budeme na číselnú os nanášať. Číselná os začína v mínus nekonečne, prechádza cez nulu a končí v plus nekonečne. (Samozrejme, nebudeme si reálne nanášať na číselnú os nejaké nekonečná). Záporné čísla zobrazujeme na ľavú stranu – naľavo od nuly, kladné čísla zobrazujeme na pravú stranu – napravo od nuly.
Vzdialenosť čísla na číselnej osi určuje počet dielikov od nuly alebo od dvoch rôznych čísel vyznačených na osy ( t.j. dielikov ). Vzdialenosť čísla sa može nachádzať v zápornej , ale aj kladnej časti osy.
Komentáre:
Robert Š.
Priatelia - lektori ! Ponúkam Vám možnosť k jednotlivým témam študentov vypracovať video nahrávky cez moje webináre - bolo by to užitočnejšie ako takto a mohli by ste tam prehovoriť naživo. Záznamy by si študenti mohli pozrieť aj opakovane s odstupom času. Záznam a strih by som zabezpečil ! Takto to robím na veľké vzdialenosti aj mimo Európy. Ak Vás to zaujalo, píšte na info@learntube.sk