Present Simple (Prítomný čas jednoduchý)

viete mi v krátkosti vysvetliť present simple v angličtine?

3 odpovede
Present simple používame, ak hovoríme o deji všeobecne alebo dej sa pravidelne opakuje. V každej osobe je základný tvar slovesa, iba v 3.osobe jednotného čísla sloveso dostáva koncovku "s". Napríklad: I learn English every day, ale He learns English every day.
Present simple (prítomný čas jednoduchý) používame keď sa dej pravidelne opakuje, tj. pri zaužívanej rutine (I usually go swimming), alebo aj pri všeobecných javoch, napr. voda vrie pri sto stupňoch (The water boils at 100 degrees), v tretej osobe j.č. sa pridáva koncovka "s". Ďalej ho používame pri stavoch - pocity, postoje, vlastnosti (He likes her.) S pritomným časom jednoduchým sa viažu aj frekvenčné príslovky usually, always, never, sometimes, often, atď.
Present simple (prítomný čas jednoduchý) vyjadruje predovšetkým trvalý stav (pr.My parents live in London) alebo opakovaný dej (pr. I usually go to school by bus). V tomto prípade sa používajú príslovky frekvencie - often, sometimes, never ...) Dej, ktorý označuje, nie je jeden konkrétny, ale všeobecný (The sun sets in the west).Tvar slovesa je infinitív plnovýznamového slovesa, okrem 3.osoby j.č. - pridáva sa -s (pr. I work, ale he works). Otázku a zápor tvoríme pomocou do/does (pr.
do I/we/you/they work?
does he/she/it work?

I/we/you/they do not/don´t work
he/he/it does not/doesn´t work