Author's photo
Lenka K.
matematika

monotónnosť a intervaly konkávnosti/konvexnosti

x^(4)+2x^(3)-12x^(2)-5x+2

Prosím Vás poradil by mi niekto? Veľmi pekne ďakujem. :)

3 odpovede
Dobrý deň ak potrebujete doučit matematiku pomôžem Vám.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Anna S.
Monotónnosť nie je správne.........
Celkom nešťastne zvolená polynomická funkcia, lebo po prvom zderivovaní dostávame kubický polynóm, potrebujeme položiť prvú deriváciu nule a nájsť riešenia kubickej rovnice. Ani jeden koreň nie je celočíselný, čiže veľmi ťažko sa dá uhádnuť niektorý z koreňov (ak sa vôbec dá). Ja som si pomohol grafickou kalkulačkou, snažil som sa korene vyčísliť aj pomocou známych Cardanovych vzorcov, aj som prišiel k výsledku, ale bolo to na dlho a navyše ešte aj s komplexnými číslami, ale ako vidno z prílohy riešenia rovnice budú reálne čísla. V podstate na určenie monotónnosti funkcie máme dve možnosti:
1.možnosť
položíme prvú deriváciu rovnú nule nájdeme riešenia rovnice. Tie nám číselnú os rozdelia na niekoľko intervalov, vyberieme si ľubovolné číslo z príslušného intervalu, zistíme znamienko prvej derivácie na danom intervale, a ak je kladné tak funkcia je rastúca ak je záporné funkcia je klesajúca na zvolenom intervale. (takto to je urobené aj v prílohe)
2. možnosť
položíme prvú deriváciu rovnú nule nájdeme riešenia rovnice. Potom spravíme druhú deriváciu funkcie. Dosadíme tam riešenia, získané položením prvej derivácie rovnej nule. Ak je druhá derivácia kladná v tom bode má funkcia lokálne minimum. Ak je druhá derivácia záporná v tom bode má funkcia lokálne maximum.

Vo všeobecnosti môže nastať situácia keď by som nevedel rozhodnúť o znamienku druhej derivácie dosadením bodov získaných z prvej derivácie, niečo podobné by sa mohla stať aj s konvexnosťou a konkávnosťou. To riešenie potom nie je až tak jednoduché.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Ján V.
Ešte som zabudol, určiť definičný obor funkcie D(f) = R teraz sú to všetky reálne čísla, al ak by to tak nebolo, teda funkcia by nebola definovaná na celom R, a teda mala by nejaké body nespojitosti, tak aj tieto body treba zahrnúť pri vyšetrovaní priebehu funkcie.
Anna S.
Je to správne, nechcelo sa mi ísť do Cardanových vzorcov....geogebra potvrdzuje.správnosť riešenia.....možno bolo na začiatku len nesprávne opísané zadanie...