Author's photo
Richard K.
fyzika - sš

Moment sily

Na stole je položená doska s hmotnosťou 0,5 kg. O akú časť svojej dĺžky môže prečnievať cez okraj stola, aby nespadla, ak na jej konci je závažie s hmotnosťou 0,2 kg.

1 odpoveď
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Nikolas M.
Takto nejak by som to riešil, ale neviem či to je správne, tak bude lepšie, ak sa vyjadria fyzici :) . V princípe vychádzam z toho, že na teleso pôsobí gravitačná sila so zrýchlením g=10 m/s^2 v ťažisku. Ak by toto platilo, tak by sme si mohli označiť vzdialenosti podľa obrázku, kde oranžovou farbou je koniec stola. 0,5 je myslené, ako polovica dosky. Hádam je to ok.
Anna S.
mne vyšlo 5/14 dĺžky ako hranica rovnováhy, keď sa momenty síl rovnajú. Vzdialenosť pôsobiska sily 2N a poloha ťažiska sil 5N od hrany stola musia byť v opačnom pomere 5: 2. Pretože ťažisko je v polovici dlžky bude pomer 5 : (2+7)= 5 : 9..takže prečnieva 5/14 dosky.
Anna S.
Jedna sedmina dĺžky je vzdialenosť medzi pôsobiskom ťažiska a hranou stola. Pýtajú sa na časť ktorá pretrča...
Nikolas M.
Ja som počítal so závažím na opačnom konci. Závažie je na stole ako keby :). A chcem vedieť kedy gravitácia prekoná to závažie. Vaše riešenie je zase to druhé, ak som to správne pochopil. To závažie je vo "vzduchu " (resp. na prečnievajúcej časti dosky.