Polovetné konštrukcie

Ako by ste zodpovedali otázku: "Vymenujte polovetné konštrukcie"?
Išli by ste na to cez "doplnková PK, prívlastková PK..." alebo "prechodníková PK, PK s príčastím...", alebo neako úplne inak?
Dá sa ich funkcia v texte okrem toho, že ho zhusťujú (kondenzujú) vysvetliť aj individuálne?
Vopred ďakujem za pomoc.

2 odpovede
Mirka, všetky PK, ktoré ste vymenovali, sú správne :) čiže aj doplnková, aj prechodníková, aj prívlastková... A okrem toho, že sú kondenzátory, sú aj hierarchizátory, napr. Čítajúc noviny popíjal pivo. Popíjajúc pivo čítal noviny.
Dobrý deň, Mirka,
ďakujem za otázku. Pokúsim sa Vám na ňu odpovedať.
Ja by som polovetnú konštrukciu charakterizovala takto: je to jednoduchá konštrukcia medzi vetou a súvetím. Vzniká tak, že k jednoduchej vete pridružíme druhotnú predikáciu - polopredikáciu.Hlavnou úlohou je skracovať a zhusťovať text, ako aj sama uvádzate, čo je podľa mňa správne, keď to takto charakterizujete. Polovetnú konštrukciu vytvoríme z dvoch viet a vytvoríme ju tak, že určitý slovesný tvar v jednej vete zmeníme na neurčitý slovesný tvar. Dej v polovetných konštrukciách vyjadrujeme neurčitými slovesnými tvarmi: prechodníkom - príslovková polovetná konštrukcia (vraviac), činným príčastím - prívlastková polovetná konštrukcia (vraviaci), neurčitok - doplnkom (vravieť).
Verím, že som Vám na Vašu otázku zodpovedala dostatočne. V prípade ďalších otázok alebo nejasností ma môžete kontaktovať aj priamo emailom - maja.dutkova@gmail.com

S pozdravom

Mária Dutková