Author's photo
Erika M.
fyzika

Loptička

Loptičku dvíhame do výšky 1,5 m. Loptička má hmotnosť 20g.
a) Aká práca sa vykonáva zdvihnutím loptičky zo zeme do danej výšky?
b) Aká je polohová energia loptičky vo výške 1,5 m?
c) Ak loptičkau pusíme na zem, v akej výške (približne) bude mať najväčšiu pohybovú energiu?
d) Vyskočí loptička po prvom odraze do rovnakej výšky 1,5m? Zdôvodnite odpoveď.
e) V akej výške (približne) bude mať loptička najväčšiu polohovú energiu?

1 odpoveď
a) Musime prekonat gravitacnu silu Fg so vzdialenostou 1,5m. Gravitacna sila posobiaca na lopticku je m*g (pricom m je hmotnost v kg, t.j. 20gramov=0,02kg a g je gravitacne zrychlenie, ktoré sa zvykne udávať ako 10, alebo presnejšie 9,81m*s^(-2).
Práca vykonaná je potom W=Fg*h = m*g*h =0,02*10*1,5 = 0,3 J (joule). Ak musite rátať s g=9,81 tak len treba pouzit W=0,02*9,81*1,5

b) Polohová energia: Ep = m*g*h, t.j. opäť 0,3 J
c) Najväčšiu pohybovú rýchlosť má tesne pred dopadom. Pohybová energia sa počíta ako Ek = 1/2*m*v^2, t.j. závisí od rýchlosti, ktorá je najväčšia tesne pred dopadom na zem
d) Nie, časť energie sa spotrebuje na inú formu energie (napr. tepelná energia pri dotyku so zemou, alebo iné energie). V prípade dokonalých podmienok (v praxi nie moc reálne), sa pri dokonale elastickom odraze môže dostať do rovnakej výšky, z ktorej sme ju pustili.
e) Najvačšiu polohovú energiu má v najvyššej možnej výške, t.j. maximálna výška po dosiahnutá po odraze (v tom bode je zas pohybová energia nulová). Neviem takto povedať približne v akej výške, ale môžeme si cca tipnúť, napr. 1,2m. Počítalo by sa to takto: Ep - E = m*g*h_nove, kde Ep je polohová energia pred spustením vypočítaná v b), E je energia, ktorá sa spotrebuje pri dotyku so zemou. Potom výšsku vieme vypočítať: h= (Ep-E)/(m*g)
Komentáre:
Zuzana K.
Prosím poradíte mi z praktickým z fyziky ďakujem