Author's photo
Dušan K.
fyzika

Fyzika

Motorový čln vyvinie na nehybnej vodnej hladine rýchlosť v=10km/h. Rieka tečie rýchlosťou 5km/h

Ako treba natočiť čln, aby preplával rieku za najkratší možný čas?

4 odpovede
Logika hovorí, že najkratší čas bude vtedy, ak čln prejde čo najkratšiu dráhu najvyššou možnou rýchlosťou. Ak by aj išiel kolmo k toku rieky, dôjde k skladaniu rýchlostí. Najvyššiu rýchlosť na najkratšej dráhe získame tak, že čln natočíme v smere uhlopriečky = výslednice oboch rýchlostí - člna a toku rieky.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Nikolas M.
Toto je podľa mňa skôr odpoveď na otázku: Ako treba nakloniť loď aby sa dostala cez rieku tak, že jej cieľ je oproti bodu z ktorého vyrazil. Pri tomto zadaní stačí len ísť kolmo na tok rieky a to bude správna odpoveď. Čln sa síce v dôsledku prúdu nedostane úplne oproti bodu odkiaľ vyrazil, ale bude to najrýchlejšia ceste cez rieku.
Pri tomto zadaní stačí len ísť kolmo na tok rieky a to bude správna odpoveď. Čln sa síce v dôsledku prúdu nedostane úplne oproti bodu odkiaľ vyrazil, ale bude to najrýchlejšia ceste cez rieku.
Komentáre:
Anna S.
Fakt máte pravdu...ja som si to blbo prečítala a riešila som ako má ísť, aby prešiel, čo najkratšiu dráhu...a zadanie bolo, aby bo čo najkratší čas a potom musí ísť tak aby celá rýchlosť bola využitá na prekonávanie vzdialenosti medzi brehmi i keď skutočná dráha bude dlhšia, podstatné, že je na druhom brehu..
avatar
Zmazaný účet
tak, aby uhol alfa bol čo najväčší.