Author's photo
Zmazaný účet
chémia

Aromaticke uhlovodiky- reakcie(stredoskolska chemia)

A este som sa chcela spytat na to, aky je rozdiel medzi tym, ked vzorec benzenu zakreslim s benzenovym jadrom, alebo 3 dvojitymi vazbami, resp. preco je ten s 3 dvojitymi vazbami nespravny?
Ak tomu dobre rozumiem tieto 2 zapisy by si mali byt vzajomne ekvivalenty. Dakujem

2 odpovede
Laskarina pozri často sa to preto píše, pretože aby sa vedelo, že aromatický systém má tri elektrónové páry Pí elektrónov a nie dve ani štyri. Koniec koncov keďže ak by existoval 1, 3 , 5 - cyklohexatrién, čo existuje len teoreticky tak by bola entropia pi elektrónov vo veľkej uporiadanosti. Hovoríme tomu nízka entropia pi elektrónov benzénu. Keďže všetko okrem živých bytostí smeruje s vyššiemu neusporiadaniu, čiže vyššej entropii, tak v molekula benzénu má nižšiu energiu a preto ju aj aromatické zlúčeniny stabilné.
Komentáre:
Marián V.
Bohužiaľ je to možno na dlhšie, ale na začiatok ti to vysvetlenie postačuje jo ?
V benzene su nasytene a nenasytene vazby.Dvojite vazby nie su pevne lokalizovane,ale mozu sa premiestnovat a to nevystihuje vlastnosti benzenu.Takto by mali prebiehat adicne reakcie,ale benzen taketo reakcie neposkytuje.Dvojita vazba je dlhsia ako jednoducha vazba a benzen by nemohol byt pravidelny.Kazdy atom uhlika tvori tri sigma vazby- dve so susednymi atomami uhlika a jedna s atomom vodika.Vazbove uhly maju 120 stupnov.Druhy vzorec benzenu ma delokalizovane pí elektrony cize molekula je stabilnejsia a ma aromaticky charakter.Pri rozhodovani sa uplatnuje Hückelovo pravidlo-pocet pí elektronov je 4n+2 kde n je od 0,1,2....Elektrony su vodivo spojene po celom obvode kruhu,pricom ako pí elektrony mozu vystupovat aj volne elektronove pary.