Author's photo
Zmazaný účet
chémia

Aromaticke uhlovodiky- reakcie(stredoskolska chemia)

Mohla by som Vas poprosit o pomoc s 5. ulohou?
Ako by ste postupovali?

Prílohy:
Question image
4 odpovede
Odpoviem ti na to. Prosím ale daj mi trošku oddychu. Idem si urobiť kávu.
Uvedený derivát je možné vyrobiť napríklad tak, že ako prvú urobíme sulfonáciu (reakciu s kyselinou sírovou). Sulfoskupina sa naviaže na ľubovoľné miesto benzénu, ale po substitúcii bude záporným mezomérnym efektom ovplyvňovať vstup ďalšieho substituenta do polohy meta. V druhom kroku preto urobíme metyláciu (priame zavedenie COOH skupiny nie je možné) - necháme vzniknutú benzénsulfónovú kyselinu reagovať napr. s metylchloridom v prítomnosti katalyzátora AlCl3. A v treťom záverečnom kroku urobíme oxidáciu vzniknutého produktu, pri ktorom sa metylová skupina postupne oxiduje na karbonylovú až karboxylovú.
avatar
Zmazaný účet
Z benzénu sa dá najprv vyrobiť kyselina benzoová pomocou alkylačného činidla, následne HNO3 spolu s H2SO4 tvoria sulfonačné činidlo. Tak sa SO3H skupina naviaže na kyselinu benzoovú.
Syntéza danej zlúčeniny spočíva v postupných krokoch pri aplikácii Se rekacií na aromatický systém . Najprv pomocou Friedel - Craftsovej alkylácie naviažeme metyl na aromatický systém / CH3Cl + AlCl3 / , oxidačnými činidlami zoxidujeme až na kyselinu benzoovú.. COOH skupina je substituent II. rádu a teda bude orientovať vstup ďalšieho substituenta do polohy meta. Už nám stačí iba nechať zreagovať kys. benzoovú za podmienok - 2x HOSO3H a máme vytúženú zlúčeninu