SO3 2- anion struktura

viem, ze struktura siricitanoveho 2- anionu musi byt taka, ze sira ma dve dvojite vazby a jednu jednoduchu vazbu..(teda 3 sigma + 2 pi vazba, a jeden nevazbovy elektronovy par bude na S)ale preco to musi byt tak, co sa tyka tych vazieb?
mame pravidlo, ze stredovy atom sa snazi o max vazbovost, sira je v 3. periode, teda na valencnej vrstve ma 6 elektronov, mohla by mat vsetky tri vazby dvojite s kyslikmi, odkial ja to mam vediet, ze nemozem to tam nakreslit? a potom doplnit este dva elektrony na stredovy atom a ziskat na S jeden nevazbovy elektronovy par? alebo len tak niekam kreslit elektrony nemozem? len doplnit, kde uz su nejake nesparene? lebo aj ked spravim tak ako to ma byt, jeden nevazbovy elektronovy par bude na sire, len struktura nevychadza podla sigma, pi vazieb atd..
ja to akceptujem, len nechapem preco je to tak..chcela by som vediet kam mam pozerat aby mi to prislo prirodzene spravit 5 vazbovu siru namiesto 6 aj ked na to ma 6. elektron..
Dakujem pekne

2 odpovede
Nepochopila som presne otázku ale myslím že to je z kyseliny H2SO3 čiže keď dáš preč tie 2H tak SO3 bude mať 2 nesparované elektróny čiže SO3 2-
avatar
Zmazaný účet
Ahoj, napíš mi na môj mail alebo na fb :) s radosťou ti to vysvetlím aj hneď
Nika Arvayová
niki.arvayova@gmail.com