Author's photo
Alexandra T.
nemčina

Konjunktív II. nepravidelné slovesá

Dobrý deň,
veľmi rada by som sa súrne spýtala. Ide o zajtrajšiu písomku z nemčiny, z ktorej mám trocha stresy☺
Ide o časovanie slovies v Konjunktíve II. v nemčine, kedy sa pri množnom čísle používa wurde(s prehláskou, ale nemám takú klávesnicu) a infinitív daného slovesa. Takže:
REITEN, konjunktív
ritte
rittest
ritte
wurden reiten
rittet
wurden reiten

Pokiaľ viem, používa sa 'wurden', aby sa konjunktív nemýlil s präteritom, pretože tvary by boli rovnaké. Konjunktív by bol 'ritten' aj präteritum by bolo 'ritten'. Tak sa tam pridáva 'wurden'. Lenže do ostatných osôb sa nepridáva, ale čo keď sa stane, že v konjunktíve aj präterite je napríklad druhá osoba rovnaká? Ako napríklad pri slovese vyššie. 'Du rittest' je konjunktív aj präteritum. Ako ich mám teda rozlíšiť? Pridáva sa aj tam 'wurden', alebo sa to nerozlišuje?


Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, je to dôležité☺

3 odpovede
Ahoj Alexandra, na zaciatok pokial chces pisat würden, teda s prehlaskou, tak vzdy prosim ta pis wuerden. Je to tvar pre pisanie, pokial nemas moznost dat prehlasku.
Dalej ako uvadzas..konjuktiv II.sa da vyjadrit dvomi sposobmi. Najlepsie vysvetlene je to tu: https://www.google.sk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://nemcinacezskype.weebly.com/uploads/4/1/2/2/41223087/konjunktiv_ii.pdf&ved=2ahUKEwji9pzJ2O_eAhWB-KQKHa1SB-wQFjAEegQIAhAB&usg=AOvVaw0m5s0rM75w05Nbhcqh0XT4&cshid=1543154145956
Dufam, ze ti to pojde, ak nie ozvi sa mi.
Peknu nedelu a vela.stastia na pisomke.
Janka
Ahoj, Alexandra,
podľa nemeckého slovníka Duden, má konjunktív II. od slovesa „reiten“ nasledujúce tvary: ich ritte, du rittest, er ritte, wir ritten, ihr rittet, sie ritten. Máš teda pravdu, niektoré tvary sa zhodujú s präteritom, presnejšie: druhá osoba jednotného čísla (du rittest) a všetky tri osoby v množnom čísle.

To, či ide o präteritum alebo konjunktív II. sa teda môžeš dozvedieť jedine z kontextu. (Ak máš napríklad rozlíšiť, či ide o präteritum alebo konjunktiv v nejakom príbehu, musíš sa zamyslieť, či sa hovorí o minulosti (präteritum), alebo sa rozpráva o nejakých predstavách, želaniach či snoch, čiže niečom nereálnom (konjunktiv).

Ak by si mala rozlíšiť, či ide o präteritum alebo konjunktiv II. len podľa gramatického tvaru: du rittest, tak sa to nedá. Pretože je to správny tvar aj pre präteritum aj pre konjunktív II. A preto sa môže použiť aj takzvaná Ersatzform so slovesom würden, aby v tom bolo jasno. A tú môžeš použiť tiež vo všetkých osobách, čiže aj v prípade du würdest reiten.

Pripájam ti aj odkaz na slovník Duden, kde si pri každom slovese môžeš pozrieť všetky jeho formy.
https://www.duden.de/rechtschreibung/reiten

Držím palce, nech sa písomka podarí! :-)
Nika
Ich würde dich es sagte.Bola by som ti to povedala - musi tam byt würden aj sagte je to konj.preterita 2
Ich wäre gekommen, aber ich wenig Zeit hatte. Prisla by som, ale mala som malo casu. - pomocou wäre od sein a perfektum od kommen gekommen a dalej len preteritum hatte
Pomoze ti stranka oskole.sk, uciva, nj, a zadaj konjuktiv 2
Komentáre:
Radka R.
Wenn ich an Hotelakademie studierte, würde ich rund um die Welt reisen. Vyjadruje sa zelanie , tak je to urcite spravne