Author's photo
Zmazaný účet
chémia - sš

Chemia sš

A este by som sa chcela spytat ako rozlisim polarne a nepolarne aminokyseliny vo vzorci a aky je medzi nimi vyznamovy rozdiel.
Dakujem

2 odpovede
AMK je vo vseobecnosti zlozena z COOH, NH2 skupiny, jeden H sa viaže s uhlíkom, a zvyšok reťazca predstavuje R (alkylový zvyšok). Podľa toho, či je ten zvyšok polárny/nepolárny sa rozdeľujú jednotlivé AMK. Lisia sa potom najma vo vlastnostiach ako napr. polarne AMK maju hydrofobnu vlastnost a pod.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Zmazaný účet
Prepacte, mozem mat este jednu otazku na Vas, na hodinach tomu profesor nevenoval pozornost, resp. vobec s nami nepresiel tuto zalezitost, tak sa ospravedlnujem, ze sa budem pytat, tak banalne, ale ako v zadanom vzorci rozpoznam, ze je dany alkyl polarny ci nepolarny?
Zmazaný účet
Nemyslim teraz vzorec na obrazku, ktory ste zaslali, ale lubovolny.
avatar
Zmazaný účet
Rozdelenie podľa polarity alkylových zvyškov

Ak aminokyseliny obsahujú vo svojej molekule alifatické (rozvetvené alebo lineárne) alkylové zvyšky alebo aromatické reťazce, nazývame ich nepolárnymi. Medzi nepolárne aminokyseliny patrí aj metionín, pretože ma na síru viazanú nepolárnu metylovú skupinu. Glycín má zas miesto alkylového zvyšku iba vodík, preto je tiež nepolárny.

Polárne nenabité aminokyseliny sú tie, ktoré obsahujú polárnu skupinu ako –OH, -SH, alebo amidovú skupinu C(=O)-NH2.

Polárne nabité aminokyseliny majú za normálnych podmienok elektricky nabitý polárny vedľajší reťazec ako lyzín (NH3+) a arginín, alebo záporný náboj ako asparagín a glutamín (COO-).
Prílohy:
Answer image