Author's photo
Barbora M.
matematika

Domáca úloha

Dobrý deň vedeli by ste mi prosím pomôcť s príkladom 3?

Prílohy:
Question image
2 odpovede
avatar
Zmazaný účet
Narysujes si usecku AB(stranu c) dlhú 6 cm. Potom spravis tzv. os úsečky AB, ktorá prechádza stredom úsečky. Os úsečky spravíš tak že z obidvoch bodov(A aj B) nanesies na usecku obluk pomocou kruzidla(z oboch bodov rovnaka velkost nanesenia kruzidla) ktory musi siahat za pomyselnu polovicu usecky a potom ti vzniknu dva polobluciky ktore sa pretinaju nad usecku a pod usecku tieto dva body spojis a tam kde sa ti toto spojenie pretne s usecku tam je jej stred. Potom si opäť pomocou kruzidla zostrojis tzv. Talesovu kruznicu a to tak ze si krizidlo zapichnes do stredu usecky a druhy koniec bude na jednom z bodov A, B(úsečka AB je priemerom Talesovej kruznice) . Potom si do stredu usecky opäť zapichnes kruzidlo s tym ze rospetie kruzidla bude 4cm(namerias pomocou pravitka). Potom spravis polobluk nad useckou AB a tam kde sa ti pretne s Talesovou kruznicou je bod C trojuholnika. Malo by sa ti to pretnut na dvoch miestac a to znamena ze to ma v jednej polrovine dve riesenia. Nasledne si uz len overenim zostroj vysku na stranu c a to tak ze spravis kolmicu na usecku AB z bodu C. Ak sa rovná 3 cm (odmeraj pravítkom) tak je vsetko v poriadku.
Dá sa to robit aj tak ze spravis priamku rovnobeznu s usecku AB vzdialenu od nej 3cm a tam kde sa pretne s Talesovou kruznicou tato priamka je bod C.
Komentáre:
Zmazaný účet
Urobil som jeden nezmysel. No dobre jednoduchsie. Spravis si rovnobezku na AB usecku vzdialenu od nej 3cm. Spravis si os usecky AB(v prvej sprave najdes ako to spravit). A zo stredu usecky spravis kruzidlom polobluk(rozpetie kruzidla 4cm) a tam kde sa ti pretne s priamkou je bod C
Máš pod ním riešenie i s komentárom 🤔
Komentáre:
Zmazaný účet
Pani Katarína J., toto od Vás vôbec nie je korektné správanie voči Barbore, ktorá slušne požiadala o pomoc. Navyše, tieto typy učebníc majú vo svojich riešeniach toľko chýb, že je otázka ako príklad riešiť absolútne namieste. Som tu prihlásená ako študent a nedalo mi to nezareagovať, pretože takýchto komentárov od učiteľov som na tejto stránke zahliadla viac. Keď žiadame o pomoc, je zrejmé, že ju potrebujeme, ak ju poskytnúť nechcete, nevyjadrujte sa k tomu, prosím, vôbec. Laskarina B.
Zmazaný účet
Laskarina, je rozdiel požiadať o pomoc, keď si s niečim nievieš dať rady, alebo každú domácu úlohu si tu nechať vyriešiť.
Zmazaný účet
Ano, samozrejme, to mate pravdu, ale to moj pripad rozhodne nie je, ja vyuzivam tento portal sporadicky, neviem, ci Vy mate skusenost, ze prave studentka, ktora vyssie polozila otazku, tak cini a ziada o riesenie vsetkych svojich domacich uloh a z toho dovodu ste, tak zareagovali, ale kazdopadne pre Vas ako doucujuceho je len vyhodne zodpovedat akukolvek otazku, pretoze sa stanete atraktivnou moznostou v suvislosti s doucovanim pre studentov, ktori sa rozhoduju koho si zvolit.
Zmazaný účet
Odpuste, nevsimla som si, ze odpovedal niekto iny a nie pani Katarina J.
Zmazaný účet
Avsak, napriek tomu si myslim ,ze ziadna otazka studenta nie je redundantna.