Author's photo
Martina C.
mikroekonómia

MIKROEKONOMIA- POSLEDNE PRIKLADY CO MI ZOSTAVAJU PLS HELP

ahoj, stojim na poslednych troch prikladoch z mikra - uroven VS a potrebujem pomoc, som hodne na prasky.
The income of people in a small town increased by 10% in comparison with the previous year. Calculate income elasticity of the cars and say whether cars are normal necessary, normal luxury and inferic goods.

Assume your total untility of having no apple is zero U0= 0, the utility of having one apple is tens U1=10, and utility of having two appels is eighteen. U2=18, Assume that you actually have one apple and you are offered a bet: You bet one apple and you can end up either with no apple at all if you lose or with two apples if you win.Assume that the probability of losing p0=50% and probability of winning is p2=50%. What is your expected untility?

POSLEDNE PRIKLADY CO MI ZOSTAVAJU. SKUSTE MA NIEKTO NAKOPNUT PRIPADNE MI POMOCT S RIESENIM.

DIKY MARTINA

1 odpoveď
V tomto sa až tak nevyznám, avšak k druhému príkladu by som vedel pomôcť. Ak som pochopil správne, je tam preklep a má tam byť utility (namiesto untility) vo význame "blaho". Čiže ak máme 1 jablko nazačiatku poskytuje nám blaho o hodnote 10. A teraz ku stávke. Ak prehráme skončíme s blahom 0 a ak vyhráme skončíme s blahom 18. Keďže obidva deje sa dejú s 50% pravdepodobnosťou, naše predpokladané blaho by malo byť: 0,5*0 + 0,5*18 = 0 + 9 = 9
Ak sa teda rozhodneme stávku neprijať, budeme mať stále blaho o hodnote 10, čo je lepšie ako 9, teda by sme stávku prijímať nemali.