Author's photo
Zmazaný účet
biológia

Genetika príklady

Kto by mi vedel pomôcť s timito príkladmi z genetiky. LEBO neviem ako sa vypočítju
Potrebujem to do zajtra. Ďakujem Niko

Prílohy:
Question image
2 odpovede
Dobrý deň, v prílohe prikladám všetky 3 kríženia. Prosím opýtajte sa Vašej p. učiteľky na 1, pretože výsledok môže byť dvojaký, nakoľko ak sa vyštiepil pomer 1:1 znamená to, že vznikli 2 skupiny genotypov, avšak mohlo to byť dvojaké:
1.) MM x Mm = MM, Mm
2.) mm x Mm = mm, Mm
Prvý typ som rozpísal. Ak mala na mysli kríženie MM x mm tak do zadania mala radšej napísať, že potomstvo je umiformné, alebo, že vznikla jedna genotypová skupina, poprípade GŠP = 1, alebo 100%.
Dovolím si pridať výsvetlivky skratiek:
P - parentálna generácia
G - gaméty
F - Filiálna generácia
GŠP - genotypový štiepny pomer
FŠP - fenotypový štiepny pomer
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Zmazaný účet
Ďakujem za vysvetlenie
Ján Č.
Nemáte za čo :)
V Mendelejovskej genetike keď krížime dominantých a recesívnych homozygótov VŽDY všetci potomkovia budú heterozygóti (ostatných prípadoch ako gény vo väzbe už to neplatí).

1. Jeden rodič je homozygot MM a druhý homozygót mm. Všetci potomkovia budú heterozygóti Mm.
2. Rodičia majú genotyp Rr x Rr => RR:Rr:rr Štiepnym pomerom 1:2:1 teda RR: 1/4, Rr: 1/2, rr: 1/4 Pravdepodobnosť dominantých homozygotov bude 25%, recesívnych 25% a heterozýgótov 50%
3. Genotyp homozygóta guľovitej karmínovej reďkovky je GGKK a mrkvovitej bielej reďkovky je ggkk. GGKK x ggkk => GgKk. ktorý má fenotyp guľovitej karmínovej reďkovky, pre úplnú dominanciu.

Doporučujem prečítať 2. kapitolu http://www.iam.fmph.uniba.sk/web/sevcovicova/skripta/cge/pdf/genetika-celok.pdf
Komentáre:
Ján Č.
V prvom príklade č. 1 aj GŠP vyjde 1:1 (sú povolené aj zápisy 50% 50%, alebo 1/2 a 1/2) znamená, že máme vo filiálnej generácii 2 genotypy. Vo vašej odpovedi vidím odpoveď 100% uniformné potomstvo, ale v otázke bolo, že aké genotypy budú ak je potomstvo 50% na 50%. Pre GŠP 1:1 je charakteristické kríženie heterozygota s homozygotom (dominantným, alebo recesívnym). Parentálna generácia by teda poľa môjho názoru mala byť buď MM x Mn, alebo mm x Mm záleží podľa toho ako to pani učiteľka myslela