Rozdeľovanie slov na rozhraní slabík

Dobrý deň, aké sú pravidlá rozdeľovania slov na rozhraní slabík? A čo znamená slabikotvorné r, ŕ, l, ĺ? A kedy môžem oddeliť iba to začiatočné písmeno slova? Ďakujem.

3 odpovede
Pri rozdeľovaní slov na slabiky platia 3 pravidlá:
1. ak je medzi dvoma samohlaskami jedna spoluhlaska, slovo rozdelime pred nou --> že/na, pý/cha, ry/ža
2. ak sú medzi dvoma samohláskami dve spoluhlásky, hranice ide pomedzi ne --> líš/ka, lop/ta, kom/pa
3. ak sú medzi dvoma samohláskami tri a viac spoluhlások, prvá ide k prvej slabike a ostatné k nasledujúcej --> ses/tra, špen/dlík, pas/tva

V slovenčine väčšinou slabiku tvorí samohláska. Ak v slove ale žiadna nie je, slabiku môže tvoriť aj spoluhláska a to buď r, ŕ, l alebo l'. Iné spoluhlásky ale slabiku netvoria a tieto iba v prípade neprítomnosti samohlásky. Napríklad v slovách krk, kŕč, vlk, stĺp.

Začiatočné písmeno ako samostatnú slabiku možno oddeliť napríklad v slovách A/me/ri/ka, i/de/a, ú/ver, é/ra, á/ri/a. Pri týchto slovách platia rovnaké pravidlá ako vyššie spomenuté.
Komentáre:
Veronika K.
Tak na skúšku, a čo napríklad slová (srna, vŕba, kŕmiť, tŕnie, vlna). Slabičné r vytvára slabiku, avšak po spoluhláske nasleduje samohláska "a". Ako by ste zaobchádzali so slovami v takomto prípade? :)
avatar
Zmazaný účet
Veľmi dobrá, vyčerpávajúca odpoveď
Tak na skúšku, a čo napríklad slová (srna, vŕba, kŕmiť, vlna). Slabičné r vytvára slabiku, avšak po spoluhláske nasleduje samohláska "a". Ako by ste zaobchádzali so slovami v takomto prípade? :)