Author's photo
Alexandra G.
fyzika - sš

Gravitácia

Medzi dve kovové gule na dlhých závesoch, ktoré aa merateľných spôsobom priťahujú , bola vložená silná nepohybliva doska z olova, ako to ovplyvnilo polohu oboch kovových gúľ ? ... správna odpoved je nepatrne sa k sebe priblížili, prečo práve toto je správne?

2 odpovede
Odpoveď je : Ak sa medzi dve gule zavesené na dlhých závesoch vloží silná olovená doska, predpoklad ich priblíženia k sebe závisí od velkostí príťažlivýchmagnetických síl, za predpokladu, že z jednej strany budú pôsobiť kladne nabité magnetické sily a z druhej strany záporne nabité sily . To, že sa nikdy nespoja, odpoveď je jasná . Medzi nimi je silná nepohyblivá doska z olova a táto doska, keďže je medzi nimi, bráni im spojiť sa .
Nejde o sily magnetické, ale o gravitačné sily príťažlivé. Podľa Newtonovho gravitačného zákona sa všetko, čo má hmotu, priťahuje. Aj olovené gule sú priťahované Zemou,a keby neviseli na závesoch, Zem si ich pritiahne a gule spadnú. Ale gule pôsobia aj na seba. A keď medzi ne položíme ťažkú, masívnu olovenú dosku, táto ich bude tiež priťahovať k nej, takže gule sa nepatrne k doske priblížia, a tým aj k sebe. do tej miery, na koľko im to dovolí zemská príťažlivosť. Na podobnom princípe bola zistená aj gravitačná konštanta, platná pre celý náš vesmír.