Author's photo
Zmazaný účet
biológia

Biológia

Dobrý deň vedel by niekto odpoveď na tieto otázky?

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
1. Obvodové nervy (tvorené z nervových vlákien navzájom oddelených väzivom). Vedú vzruchy z centrálnej nervovej sústavy (čo je mozog a miecha) do jednotlivých orgánov ľudského tela a naopak.
2. Mozgové (12 párov), miechové (31 párov), útrobné nervy
3. Prenášajú informácie medzi mozgom, zmyslovými orgánmi a svalmi hlavy. Vedú do tých oblastí ľudského tela, ktoré dokážeme ovládať vôľou. Mozgové nervy tvorí 12 párov nervov: čuchový, zrakový, okohybný, kladkový, trojklanný, odťahujúci, tvárový, polohovosluchový, jazykovohltanový, blúdivý, vedľajší, podjazykový.
4. Miechové nervy prenášajú informácie medzi miechou (z miechy vystupujú cez otvory, ktoré sa nachádzajú v chrbtici medzi jednotlivými stavcami) a časťami tela od krku nižšie. Tiež vedú do oblastí tela, ktoré ovládame vôľou. Podľa miesta, v ktorom miechové nervy vystupujú, poznáme: krčné, hrudníkové, driekové, krížové a kostrčové nervy. Miechových nervov je 31 párov.
5. Mozgové a miechové nervy vedú vzruchy, ktoré sú vedomé - ovládame ich vôľou (napr. pohyb ruky pri písaní). Útrobné nervy, inak nazývané aj autonómne (=samostatné) vedú do oblastí, ktoré neovládame našou vôľou. Vedú z centrálnej nervovej sústavy do oblastí ako vnútorné orgány, rôzne žľazy či hladké svaly. Ovládajú napr. trávenie alebo činnosť srdca.