Author's photo
Zmazaný účet
nemecký jazyk

Skladba nemeckej vety

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, prečo je správne veta: ... die wir schon lange Zeit haben besuchen wollen. A nie veta ...die wir schon lange Zeit besuchen gewollt haben. Ja to totiž nechápem.
Ďakujem veľmi pekne

4 odpovede
Dobrý deň, Gabika,

je tam "porušený vetný rámec". V tejto vete so vzťažným zámenom, kde je aj perfektum, sa pomocné sloveso "presunie" pred ostatné 😉
Dobrý deň,
keď sú v jednej vete dve slovesá a jedno z nich je modálne, tak v perfekte sú obidve tieto slovesá v infinitíve. Modálne sloveso stojí na konci vety.
avatar
Zmazaný účet
Ďakujem krásne, :) už rozumiem lepšie. To znamená, že keď mám vo vete dve slovesá v perfekte s tým, že jedno z nich je modálne, tak aj tak nikdy nebude tvar gewollt?
Komentáre:
Veronika M.
Máte "3 tvary slovies" = haben - besuchen - wollen. To haben sa viaže na wollen = chceli (sme = máte tam osobné zámeno wir) - a, modálne stoja až za neurčitkom slovesa, ktoré sa viaže ku nemu (tentokrát je to teda neurčitok besuchen), no a teda pomocné sloveso haben stojí pred zvyšnými dvomi tvarmi slovies.
Veronika M.
Napr, ak by tam bolo osob. zámeno Ich =, die ICH schon lange Zeit HABE besuchen wollen.
avatar
Zmazaný účet
Zjednodušene povedané, to by bolo až príliš veľa minulého času, úplne stačí jednoduchší tvar, teda modálne sloveso ostane v pôvodnom tvare.