Author's photo
Zmazaný účet
fyzika

Test z fyziky

Dobrý deň. Potrebovala by som si skôr skontrolovať odpovede.
1. Od čoho závisí veľkosť trecej sily?
2. Akou rýchlosťou sa pohybuje teleso, ak prejde dráhu 120 m za čas 2 min?
3. Je mucha na plávajúcom člne v pohybe vzhľadom na rieku?
4.Na teleso hmotnosti 5 kg pôsobíme silou a posunieme ho do vzdialenosti 2 m. Akú prácu vykonáme?
5.Aká je rýchlosť svetla?
6. Aký pohyb vykonáva výťah?
Vopred ďakujem veľmi pekne.

1 odpoveď
Dobrý deň. Postupne sa budem snažiť odpovedať Vám na otázky.
1. Trecia sila ako každé iné silové pôsobenie a jeho vznik či účinky sú trochu komplikovanejšie, nezávisí len od jedného parametra. Trecia sila závisí najmä od tzv. bezrozmernej veličiny šmykového trenia a normálovej sily (v prípade telesa kolmo pôsobiaceho na podložku sa normálova sila rovná gravitačnej sile Fg). Samotný koeficient šmykového trenia závisí od typu materiálov, ktoré sa dotýkajú plochami. Pričom čím menší koeficient, tým po sebe telesá ľahšie "kĺžu" - je im kladená menšia odporová sila vzniknutá trením. Takže ak bola otázka od čoho závisí veľkosť trecej sily dvoch telies na seba kolmých, odpoveď by bola od koeficientu šmykového trenia a od váhy (sila Fg) telesa pôsobiaceho na teleso pod ním. Príklady koeficientov ---) oceľ - oceľ 0,4. guma - ľad 0,15
Ešte by som spomenul že trecia sila je najväčšia pri vzniku pohybu. Po tom ako sa teleso pohne, trecia sila klesne (tu je ukázaná komplexnosť - vystupuje nám tu ďalší jav, ktorý ovplyvňuje trenie - pohyb). Ft= Fg x f (koeficient šmykového trenia)
2.
dráha (s) = 120 m
čas (t) = 120 sekúnd
rýchlosť (v) = s/t ---) 1 m/s
3. Nie, vzhľadom na rieku mucha v pohybe nie je. Môžeme túto úlohu rozumieť ako prípad z keď sa človek vezie v aute - vezieme sa v ňom, teda sa z nášho pohľadu zdá že auto sa nehýbe, no človek stojaci obďaleč von z auta by také niečo tvrdiť nemohol, auto, a teda aj my, by sme sa z jeho pohľadu pohybovali. Rovnaké je to aj s muchou a vodou.
4. Použijeme jednoduchý vzorec kedy W(práca) = F(sila) x s (dráha) x cos@
V našom prípade kedy pôsobíme silou po dráhe je uhol 90° to znamená že jeho funkcia cosinus je rovná 1, teda nám z rovnice "vypadne". Trenie pravdepodobne zanedbavame ak nebolo dané inak.
Potom W= Fg x s ---) 100 N
5. Svetlo sa šíri v každom prostredí inak. Najväčšou rýchlosťou sa bude šíriť vo vákuu kde je to konštanta o veľkosti približne v= 300 000 000 m/s
6. Výťah koná spravidla pohyb rovnomerne zrýchlený (do momentu kedy dosiahne najvyššiu možnú rýchlosť, potom už len rovnomerný) a rovnomerne spomalený (do zastavenia).
Dúfam, že som pomohol 😊