Author's photo
Barbora M.
matematika

početnosť

Dobrý deň, vedel by mi niekto prosím pomôcť s týmto príkladom? najlepšie celý postup:

Určte početnosť a relatívnu početnosť jednotlivých písmen abecedy zo strany 25,úlohu riešte tak že najprv spočítate všetky písmená abecedy na tejto strane, a potom zistite početnosť jedného písmena a vypočítajte relatívnu početnosť výskytu tohto písmena. Na záver riešenia zostavte relatívnu početnosť výskytu jednotlivých písmen od najväčšej až po najmenšiu.

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
Táto úloha je ... hmmm ... dohodnime sa tak, že otravná na riešenie. Padne ti na to asi hodina dve - len aby si sa na to duševne pripravila. Nezávidím

Početnosť písmena (napríklad písmeno c) je: koľkokrát sa vyskytne na zadanej strane (písmeno c).
Relatívna početnosť (napríklad písmena c) je pomer: "počet c" delené "počet všetkých písmen na strane"
Len postup.
1) Prvky, ktoré máš sledovať, sú písmená abecedy (teda písmená od a-z). Asi budeš musieť rozlišovať "a" a "á", čo robí úlohu ešte pracnejším (nerozlišuj však malé a veľké písmená, nepočítaj čísla a iné symboli.)
2) Napíš všetky uvažované písmená abecedy pod seba (najlepšie, aby si mala na jednom liste papiera, keď, tak v dovoch stĺpcoch, pokiaľ treba):
a
á
b
až po
z
3) Prejdi text písmenko po písmenke a rob čiarky do svojej tabuľky, aby si zistila koľkokrát sa v texte vyskytlo písmeno (radím piatou čiarou vždy preškrtni predchádzajúce štyri, aby sa ti na koniec ľachko zistilo, koľkokrát tam písmeno bolo - asi rozumieš, čo chcem povedať)
4) Keď si urobila celý text, spočítaj, koľkokrát sa vyskytlo každé jedno písmeno v texte (spočítaš čiarky). Výsledok napíš vedľa príslušného čísla. Toto sú početnosti jednotlivých písmen.
POČETNOSTI MÁŠ HOTOVÉ
5) Spočítaj, že koľko bolo písmen celkom (sčítaš čísla pri jednotlivých písmenách) - označme N (nech je to napr. N=251)
6) Teraz musíš predeliť písmeno po písmene početnosti s počtom písmen N (nech "a" bolo 20-krát, "á" 9-krát, potom relatívne početnosti sú "a" 20/251=0,799, "á" 9/251=0,36 -- vždy by som písal zlomok a kalkulačkou predelíš, zaokrúhliš na 3 desatinné čísla)
RELATÍVNE POČETNOSTI MÁŚ HOTOVÁ
7) Musíš urobiť poradie relatívnych početností od najmenších po najväčšie, teda napísať vypočítané čísla v poradí od najväčších po najmenšie (píš medzi ne bodkočiarku). Najjednoduchšie je, ak do svojho zoznamu písmen s čiarkami, kde už máš spočítané početnosti inou farbou napíšeš poradové čísla - k najväčšiemu číslu 1, potom hľadáš druhé najväčšie číslo až nájdeš, napíšeš k nemu 2, a takto až dokonca. Teraz už vieš, v akom poradí máš písať relatívne početnosti.
Vôbec ti nezávidím. Držím palce.