Author's photo
Zmazaný účet
matematika

Výroky

Traja chlapci sa chcú zúčastniť večierka, nemajú sa úplne radi a preto si dávajú podmienky: Ak pôjde Martin,pojde i Jakub. Na večierok pride Peter alebo, ak tam príde Martin tak nepride Jakub. Peter príde práve vtedy, keď nepríde Martin alebo nepríde Jakub.
Môžu ísť všetci na večierok?
Vďaka za odpoveď
Ktorí chlapci sa môžu zúčastniť večierka, aby platili všetky podmienky?

2 odpovede
Všetci nemôžu ísť na večierok. Sú dve možnosti: 1. Martin nepríde. 2. Iba peter príde
Komentáre:
Zmazaný účet
Dobrý večer ďakujem za odpoveď ale k riešeniu by som potreboval aj nejaký postup vďaka
Z tretej vety: "Peter príde práve vtedy, keď nepríde Martin alebo nepríde Jakub." - vyplyva, ze nemozu prist na vecierok vsetci traja naraz ... bud pride Peter a Martin, alebo Peter a Jakub. Ak pride Martin aj Jakub, Peter nepride.

Dalej je to, podla mna nejednoznacne, nakolko si myslim, ze prve dve vety, tak ako su uvedene, si navzajom odporuju. Predpokladam, ze uvedene zadanie je nespravne a v druhej vete ma zrejme byt: "Na večierok pride Peter a ak tam príde Martin tak nepride Jakub." (namiesto spojky 'alebo', tam podla mna patri spojka 'a' co je jedina veta ktora mi ako tak spolu s ostatnymi dava zmysel ). Ak by to bolo ako tvrdim, tak v takom pripade vidim moznosti:
- pride Martin & Jakub (nepride Peter, lebo tretia veta)
- pride len Jakub (ziadna veta netvrdi, ze Jakub nemoze ist sam)
- pride Peter & Jakub (Ak moze prist Jakub, moze sa k nemu pridat aj Peter, ziadna veta nebrani tejto kombinacii )

Nepripustne kombinacie:
- pride Peter & Martin nesplna podmienku prvej vety (musel by prist aj Jakub, co je vylucene tretou vetou)
- pride len Peter (tretia veta tvrdi, ze Peter pride prave / len vtedy ak nepride bud Martin, alebo Jakub. Cize ak nepridu obaja, nepride ani Peter)
- pride len Martin (nevyhovuje prvej vete)


Ak je moja interpretacia druhej vety nespravna, cize veta v zadani je uvedena spravne, potom tomu nerozumiem a musis si najst ine riesenie.
Komentáre:
Peter K.
K pripustnym/moznym kombinaciam som zabudol pripisat, ze nepride nikto
Peter K.
Druha veta by este mohla zniet: "Na večierok pride Peter a ak tam príde Jakub tak nepride Martin.", co by bolo celkom najlogickejsie, nakolko v tej mojej prvej pozmenenej interpretacii si prve dve vetu tak-trochu stale odporuju (hoci nie tak velmi ako v original zadani). Treba ujasnit, ci je zadanie prikladu naozaj spravne