Slabikovanie delenie slov

Prosím Vás ako vyslabikujem slová so slabikotvornými spoluhláskami v slovách napr. pŕhľava, mŕtvy, spŕchlo. Neviem si dať rady pri delení slov pri slabikotvorných spoluhláskach so spojením pravidla s rozdeľovaním slov, že pri dvoch a viac spoluhláskach prvá spoluhláska ide do prvej slabiky a ostatné do dalšej slabiky.ďakujem veľmi pekne

4 odpovede
avatar
Zmazaný účet
Ahoj. Ak sa medzi 2 slabikotvornými hláskami nachádzajú 2 spoluhlásky, slovo rozdelíš na hranici medzi nimi: pŕh-ľa-va, mŕt-vy, spŕch-lo. Ak by si mala slovo, v ktorom sa medzi 2 slabikotvornými hláskami nachádza 3 (a viac) spoluhlások, 1. spoluhláska patrí do 1. slabiky a ostatné do ďalšej, napr. zaj-tra.
Komentáre:
Jana M.
Ahoj, tak som to pochopila aj ja, ale nakoniec mi pani učiteľka odpísala, že je to tak ako to napisali kočky hore. Že pŕ-hľa-va, mŕ-tvy, spŕ-chlo. Už mám z toho guláš.
Zmazaný účet
A ako ti to odôvodnila? Totiž v Pravidlách slovenského pravopisu sa uvádza: „Ak medzi dvoma samohláskami (dvojhláskami, samohláskou a dvojhláskou alebo slabičnými r, l, ŕ, ĺ a samohláskou alebo dvojhláskou) je skupina dvoch spoluhlások, slovo rozdeľujeme na rozhraní medzi obidvoma spoluhláskami, napr. všet-ci, všet-ky, žat-va, mas-lo, lás-ka, prch-ký, mĺk-vy...“ Ak si z toho zoberieme delenie slova mĺk-vy, je to celkom podobný prípad ako pri slove mŕt-vy.
Lucka D. je výborná slovenčinárka, klobúk dolu ... , ak by som si neotvoril PSP ( Pravidlá s.p. ) tiež by som si naivne myslel, že napr. slovo mŕtvy rozdelíme : mŕ-tvy, je to však nesprávne !!! Spávne rozdelenie má vyzerať takto : mŕt-vy, ťažšie sa to vyslovuje, ale musíme vychádzať z oficiálnych pravidiel. V PSP je teória obsiahnutá v 5. kapitole - 2. podkapitola. Pripájam aj link na PSP : https://www.juls.savba.sk/ediela/psp2000/psp.pdf
Ahoj, správne by to malo byť pŕ-hľa-va, mŕ-tvy, spŕ-chlo.
Komentáre:
Jana M.
ďakujem.
Dobrý deň,

slová rozdelíte nasledovne:
pŕ - hľa - va, mŕ - tvy, spŕ - chlo.

Prostredníctvom mailu ťažko vysvetľovať, prečo je to tak, ale s určitosťou a bez najmenších pochybností sa môžete spoľahnúť, že je to správne.

V prípade záujmu o doučovanie ma, prosím, kontaktujte
Komentáre:
Jana M.
Ďakujem.