Author's photo
Henrieta K.
matematika - sš

Kužel

Tienidlo stolovej lampy má tvar kužeľa s priemerom podstavy d = 3,5 dm a telesovou výškou v = 11 cm. Koľko cm2 pergamenu spotrebujeme na výrobu tienidla ak 2,3% sa počíta na prelepenie. Určte dĺžku drôtu zaokrúhlenú na celé centimetre na vystuženie podstavnej hrany.
Poprosím vypočítať jednoduchou formou ďakujem.

1 odpoveď
Ahoj, pojdem od konca.. mame kuzel s priemerom dolnej podstavy d=3.5dm, chceme teda spocitat obvod kruznice o priemere d=3.5dm. Teda O=2*pi*r=pi*d, kde d je priemer a r je polomer kruznice... teda v nasom pripade O=pi*3.5=3.14*3.5=11 dm, teda potrebujeme 1dm drotu.
Teraz chceme spocitat plochu daneho kuzela (pozor, bez podstavy) a az na konci budeme uvazovat ze potrebujeme o 2.3% viac. Pre povrch plasta patri S_plasta= pi*(dlzka steny od podstavy po vrchol s)*(polomer podstavy r), teda pozname vsetko okrem dlzky steny, nakolko r pozname tak, ze plati r=(d/2)..
Dlzku steny vypocitame cez pytagorovu vetu , kde plati ze s^2 = r^2 + v^2, teda s= odmocnina z (r^2 + v^2).
Teraz uz len staci dosadit do S_plasta.. pozor na jednotky.. v=1.1dm (nie 11!).
Ak by ti stale nebolo neico jasne, napis:) Daniel
Komentáre:
Daniel B.
A este som zabudol, plati teda ze potrebujeme o 2.3% viac na prelepenie, vieme ze plati ze 1% je 1/100, teda 2.3%=0.023. Z toho vyplyva ze potrebujeme S_plasta + 2,3% z S_plasta = (1+0.023)*S_plasta = (obsah pergamenu ktory potrebujeme).Kedze sme vypocitali v dm^2, vysledok vnasobime 100 a mame v cm^2. Alebo mozemee od zaciatku pocitat v cm..
Daniel B.
Pripadne obsah závisí od toho ako je presne formulovaná otázka - môže to znamenať, že my sme vypočítali len 97.7% obsah a jednoduchou trojčlenkou vypočítaš výsledok.