Author's photo
Peter J.
matematika

matematika

Ahojte, vie mi niekto skontrolovať výsledky?

1. 2,41
2. 5,58
3. 80

Ďakujem.

Prílohy:
Question image
3 odpovede
Ďakujem :)
Jakub, nepocital som to, ale ...

1) mas moju pochvalu, ze sa snazis pocitat sam. Vacsina ziakov si tu chodi pre hotove riesenia uloh. Ti mozno dostanu dobru znamku z ulohy, ale, na rozdiel od teba , to v konecnom dosledku vediet nebudu!

2) Sucastou akehokolvek pocitania by mala byt aspon priblizna predstava o vysledku ktory ocakavas. Aby si vedel kriticky zhodnotit ci to co ti vyslo je realny vysledok, alebo blbost. Lebo napokon aj kalkulacka sice pocita presne, ale aj tak vypocita len to, co jej prikazes. A to moze byt vselico ...

3) sucastou vysledku by nemalo byt len cislo, ale aj jednotky (ak treba) v ktorych je ten vysledok vypocitany.

Takze pozri sa na obrazok k prvemu prikladu a na vysledok ktory si dostal. Skus si zhodnotit rozmery tej strechy. Priemer podstavy kuzela = 9m. Obvod kruhu (v podorysnom pohlade) bude, pribilizne 3*9=27m, v skutocnosti trochu viac. Dlzka sikmej hrany rezu strechy bude asi kolko? ... no urcite viac ako polovica priemeru, nech je to, povedzme 5m (odhadom). A teraz si to predstav: dole 27m po obvode. Smerom nahor sa to sice zuzuje, ale keby si vzal len 1m siroky pas plechu a "ovinul" ho po obvode okolo spodku, uz mas zhruba 27m2. A to si pokryl strechu len 1m pasom, este musis pokryt dalsie min. 4 metre. Plus 8% na zahyby.

Takze to ze 2,41m2 urcite nie je dobry vysledok vidis aj bez velkeho pocitania.
1. S = 73,85 m2
2. V = 12,70 cm3
3. S = 80 + 25 = 105 cm2 (Zabudol si na plochu podstavy.)