Author's photo
Michal V.
chémia - sš

chemická rovnováha

1. Daná je chemická reakcia: A + B ↔ C ∆H < 0, porovnajte aktivačnú energiu priamej a spätnej reakcie.
2. Aktivačná energia reakcie A + B → C + D je 60 kJ/mol a aktivačná energia jej spätnej reakcie je 45 kJ/mol. Je daná reakcia exotermická alebo endotermická?
3. Jód v plynnom skupenstve reaguje s plynným vodíkom za vzniku jodovodíka.
Chemická rovnováha danej reakcie závisí od:
a. koncentrácie jódu na začiatku chemickej reakcie
b. teploty
c. objemu reagujúcich látok

2 odpovede
1. Aktivačná energia protismernej reakcie je väčšia ako aktivačná hodnota priamej reakcie. Prečo? Pretože reakcia je exotermická a teda pri priamej reakcii sa uvoľní do okolia energia vo forme tepla. Pri protismernej reakcii musí teda látka C prekonať väčšiu energetickú bariéru, aby sa vykompenzovala "strata" energie pri priamej reakcii.
2. V tomto prípade priama reakcia prekonáva väčšiu energetickú bariéru ako spätná reakcia a teda sa jedná o endotermickú reakciu.
3. iba možnosť b., pretože rovnováhu charakterizuje rovnovážna konštanta a ona nezávisí od počiatočných koncentrácii - iba od rovnovážnych a tie sú závislé od termodynamických veličín (entalpia, Gibbsova energia a entropia). Objem látok nevplýva na reakciu pretože objem pri konštantom tlaku má vplyv na látkové množstvo a koncentráciu reaktantov a na začiatku reakcie je to irelevantné.
Ďakujem