Author's photo
Hanka T.
chémia

Chémia

Dobrý deň , prosím poradili by ste mi otázku 14, 17, 18.

Prílohy:
Question image
2 odpovede
otázka 14. - hmotnosť cukru je 600 g (0,6 kg)
výpočet je cez vzorec na hmotnostný zlomok w = m(látky)/m(celého roztoku), vyjadrením zo vzorca dostaneme m(látky) = w.m(roztoku) = 0,4.1500 = 600 g
hmotnosť vody je tým pádom 900 g, jej hustota je 1 g/ml, teda zo vzorca na vyjadrenie hustoty (m/V) vieme, že potrebný objem vody je 900 ml
Komentáre:
Hanka T.
Ďakujem krásne, ste úžasná. Už som to pochopila ☺️
avatar
Zmazaný účet
17.
a -tuhé látky, ktoré sú schopné rozpúšťať sa vo vode, čím vytvoria rovnorodú zmes a majú schopnosť tvoriť kryštály :)
b - keď cedíme cestoviny, čaj, kávu, atď., ďalej v čističke odpadových vôd či v automobiloch
c - destiláciou - etanol má bod varu približne 80°C a voda 100°C. Destilácia je metóda na oddelenie dvoch (alebo viacerých) kvapalín, ktoré majú rozdielne teploty varu. Etanol sa nám teda oddestiluje skôr - už pri 80°C.
d - v rovnorodých zmesiach majú jednotlivé zložky približne rovnakú hustotu. Usadzovanie využíva práve túto vlastnosť na oddelenie jednotlivých zložiek - "ťažšie" zložky s vyššou hustotou klesnú na dno a opačne. Pri rovnorodej zmesi to nepozorujeme (príkladom je aj ten etanol vo vode :))
Komentáre:
Zmazaný účet
18. a - z troch - čiastočiek prachu, kuchynskej soli a železných pilín b - kuchynská soľ je soľ, ktorú máme doma v soľničke - vieme ju rozpustiť vo vode. Túto schopnosť nemá prach ani železné piliny. Železné piliny vieme oddeliť magnetom. Pokiaľ si magnet obalíme papierom a prejdeme s ním po týchto pilinách, tak sa naň nalepia. Ak by sme papier nepoužili a išli na to rovno magnetom tak by sa nám piliny z neho ťažko dávali dole :). Takéto magnetické vlastnosti nemá ani prach ani kuchynská soľ.
Zmazaný účet
Prach je nerozpustný vo vode a nemá ani magnetické vlastnosti. c - piliny sme si už povedali (ešte by to šlo aj usadzovaním, ak by sme celú zmes rozpustili vo vode - piliny sa usadia dole ako prvé, prach až neskôr a soľ sa roapustí). Soľ s prachom rozpustíme vo vode, prach odfiltrujeme a soľ necháme vykryštalizovať. d, e, - verím že pokus si budeš vedieť predstaviť a pomôcky a postupy zlvádneš dopísať aj sama :)
Hanka T.
Ďakujem krásne za odpovede, ste úžasné ☺️